Učitelj

њовос ти 891

би се тврдило да настава у осн. школи опада, онда би се могли прво кривити учитељи; али кад се тврди да народ хладни у вери својој, биће да нису и за то учитељи криви. Иначе тако исто би могле занатлије кривити

нас, што опадају занати; трговци, што опада трговина, официри ако им војска није добра и т. Д.

Стрељачка подружина ђака нишке Учитељске Школе. — Ђаци нишке Учит. Шк. основали су стрељачку дружину којој је циљ да шири и негује стрељачку вештину, којом се подиже и јача земаљска одбрана. У 56 бр. нишке „Слободе“ штампана су и правила те дружине. Ми смо већ саопштили да ђаци те школе имају дружину „Помагач,“ која, поред осталог, има циљ и да помаже по ког ђака из српских крајева под Турском. Сада, пак, бележећи и ово ново предузеће ђака те школе, не можемо а да им не одамо хвалу и да им пожелимо успех у том правцу и као ђацима и доцније као учитељима народним.

Учитељски испит у београдској Учитељској Школи. — 30 маја свршени су учитељски испити у овд. Учит. Шк. Од 75 кандидата положило је 49 и то 25 с врло добрим и 24 с добрим успехом. Одбијено је 22 на 3 месеца и 4 на годину дана. Ма да ни један није положио с одличним успехом и ма да је знатан број кандидата одбијен на извесно време, опет

је овогодишњи испит у овој Учит. Шк. дао боље резултате него што је прошле године било.

Хрватска учитељска екупштина. — Општа главна скупштина, „Савеза хрватских учитељских друштава“ држаће се ове године у Загребу 5. 6 и 7 рујна (нашег 24, 25 и 26 августа). Како је у исто време у Загребу и изложба учила, као што смо у прошлој свесци већ саопштили, то се хрватским учитељима даје лепа прилика да виде изложбу и да учествују на свом дружинском скупу. А ово је врло лепа прилика да и сриски учитељи посете браћу Хрвате на њиховој изложби и скупштини. Мислимо да би требала наша учитељска скупштина да пошаље неколико изасланика на хрватску учит. скушштину и изложбу. Поједини месни зборови могли би учинити то исто, а разуме се да би и наше министарство просвете на првом месту требало да пошаље неколико учитеља овом приликом у Загреб.

Усправно пивање. — — Наредбом просветног одељења хрватскословенске владе од 93 феб. о. г. прописано је да се у свима тамошњим.

Поосновним школама одмах од идуће шк. год. уведе усправно писање. 58“