Učitelj

0 ШКОЛАМА У ИСТОЧНОМ КРАЈУ ОРБИЈЕ ЕРЕ

Дистервегове мисли и данас имају напредног зиачаја с тога су Немци и створили пословицу: «враћати се мислима к Дистервегу — значи напредовати».

озајевее————————

0 ШКОЛАМА У ИСТОЧНОМ КРАЈУ СРБИЈЕ. с поглЛЕДОМ МА МОВ МАСТАВМИ ПРОГРАМ,

па

Давно очекивани програм о настави у нашој основној школи већ је пред нама, и има већ више од године, како по њему и радимо. Али, и ако се толико на овај програм очекивало, и ако се на њему толико радило, опет можемо рећи, да је у нечему назаднији и непрактичнији него ли и стари програм.

Ја нећу сада да говорим о свима манама и недостатцима у овом програму, довољно ће бити, ако обратим пажњу на најважнију ману његову.

Познато нам је, да све школе у Србији нису у подједнаким приликама, па према томе, да и услови за напредак саме наставе нису у свима школама подједнаки. Ми имамо школа са, једним, два, три и четири разреда. У источном пак крају Србије имамо школа, у које долазе деца, која не знају добро. српски.

На све ово мора се при грађењу програма пазити. Међутим новим наставним програмом није се ни у колико обраћала | пажња на то, него као да су узете у обзир само београдске основне школе, и према приликама и условима за напредак наставе у тим школама, удешаван је и наставни програм за све школе у Србији.

У старом програму је бар било одређено, шта се има предавати у троразредној и неподељеној основној школи, а шта у подељеној. Међутим новим наставним програмом учињена је ова разлика само у предавању земљописа и познавање природе, а све остало треба предавати подједнако, како у подељеним тако и у неподељеним школама.

Осим тога старим програмом ') било је одређено, да се у школама у источном крају Србије прве године предаје деци само српски језик, и тиме је био установљен тако звани «приправни разред», а новим наставним програмом није ништа о томе одређено. Према томе наставник у четвороразредној школи у том

ђ) Не, него засебним наређењем, које вреди и данас, поред новог програма. — Ур.