Učitelj

190 0 ШКОЛАМА У ИСТОЧНОМ ЕРАЈУ СРБИЈЕ

и доводило се што више учитеља, да би настава што боље и успешније напредовала, у овом крају, и ако се тражило, није

се слао наставник, или се врло лабаво радило на подели школа. А

За ово се још боље можемо уверити из ових примера. _У подунавском округу према «Државопису Србије, свеска, ХУМТ», а попису од 1884 године, село Крњево има 3560 становника; Кусадак 4031; Голобик 1825; Азања 4996. У крајинском округу према тој истој књизи село Јабуко-

вац са Вратном има 4165 становника. Кобишница, Буковче и.

Србовла. 4268, Грабовица, Бордељ и Велесница 2717, Мокрање 1698 и Уровица и Слатина 2756. '

И данас овамо у Шумадији има у Азањи. Кусатку и Крњеву по 4 наставника а у Голобоку 3; док тамо у Јабуковцу нема више од 3 наставника; у Кобишници и у мушкој и у женској школи 4; Грабовици !, Мокрању један; у Уровици 2. — Ово је заиста жалосно.

Остаје нам сада. јонг да видимо, да ли је могуће да уређење |

ових школа буде једнообразно са уређењем школа у оста-

лим крајевима Србије, и ако није могуће, како би требало

удесити уређење и саму наставу у тим школама, те да могу што боље одговорити циљу, рад кога су отворене,

Све основне школе у Србији, као што знамо, деле се на ниже, више и продужне школе.

Како виших и продужна школе има врло мало у целој Ср-

бији, то можемо слободно рећи, да има само нижих школа. Ниже школе деле се на 4 раз. а дете кад дође у школу уписује св у [ разред, и за ту годину наставник свршн с њиме све, што је одређено наставним програмом за тај разред. Ако се дете добро учило, прелази у други разред, а за тим у трећи и четврди раз., и тиме сврши нижу основну школу.

У источном крају, као што смо напред видели, наставник не може са дететом прве године да сврши, шта је одређено наставним програмом, јер дете не разуме ништа шта му се предаје. Према томе наставник у том крају дужан је прво оспособити дете, да га може разумети, — да га научи да разуме и говори српски ——, како би могло са успехом да слуша. разуме и прими наставу, која му се предаје.

Ово не може да се сврши за месец и два, него треба, године, нарочито кад се узму у обзир прилике, у којима се дете налави, да опо не борави више са наставником дневно од 4—5 сати, а остало време проводи у средини деце. родбине и роди"теља који не говоре српски.

ма