Učitelj

О ШКОЛАМА У ИСТОЧНОМ КРАЈУ СРБИЈБ 101

Према овоме дакле устројство ових школа не може ниникако бити једнако са устројством школа у осталим крајевита Србије.

У овоме крају ми морамо имати као неке приправне или приуготовне разреде — курсеве — где би се дете приправило са језиком за основну школу.

Ова приправна школа треба да траје 2 године, јер досадањи приправни разред, који је трајао годину дана, није давао готово иикакве повољне резултате. Само треба, и за овај курс израдити наставни програм са упутсвом како треба учити ову децу, а не остављати наставнике да лутају, не знајаћи ни сами шта, ће, и како ће им предавати.

Сав рад у овим школама треба да буде у игри, песми и весељу, дакле да буде удешен више према наставном програму. у дечјим забавиштима са особитим циљем изучавање српског језика.

Ово би најбоље било, ка би било јошу интернату, али како је ово са Финансијског и државног гледишта немогуће, то се најбоље може удесити, да ђаци у овим крајевима. у подне и не одлазе кући, него да се ту код школе и играју и ручавају, где ће непрестано бити под надзором наставника, и у средини својих другова и друге школске деце, где би се говорило само српски. “ -

Ово је могуће тим пре, што и сад по Шумадији ретко ђаци у подне одлазе кући да ручавају. почем су им куће далеко, него сваки у јутру донесе јела шта му треба за цео дан па ту код школе и ручавају. Наравно да за то треба удесити да код сваке школе има једна соба, или ходник затворен, који би се зими могао и загрејати, где би могла деца ручавати

У ове курсеве да се постављају за наставнике — где год је могуће — они, који разумеју језик, којим деца говоре, како се не би дешавали онакви призори, као што смо из на пред наведених примера видели.

да ово изгледа ми дасе и виша просветна власт уверила, али је то применила само у Београду. Пример нам је школа на Дорћолу са својим приправним разредом.

Кад дете сврши овај курс од % године — не треба да понавља — онда га тек треба уписати у редовну основну школу.

Редовна школа да има три разреда, и да дете не понавља више него један разред, јер и ако не показује повољне резултате у успеху, боље га је претурати из разреда у разред; по чем се доказало, да се с оваквим ђацима не може ништа.