Učitelj

ПУТОВАЊЕ У ЗАГРЕБ НА ХРВАТ. УЧИТЕЉ. СКУПШТ. Ж## ИЗЛОЖБУ УЧИЛА 1714

ПУТОВАЊЕ У ЗАГРЕБ НА ХРВАТ. УЧИТЕЉ, оКУПШТ. И ИЗЛОЖЂУ УЧИЛА.

ен

(НАСТАВАК)

Другог дана, а то је 25 авг. био је овај дневни ред у скупштини:

1, Расправа: „Жеље пучког (народног) учитељства у Хрватској и Слаб вонији с погледом на садашњи школски закон“. ~ 5

9. „О усправном писању“ предавање проф. Симона Франгеша, и

3. Избор председника „Савеза хрватских учитељских друштава“ и осталих чланова средишнога одбора. —

Око 9 часова пре подне били смо већ у скушштинској сали, која је била дупком пуна, Чланова скупштине могло је бити од прилике око 300. Одмах се прешло на дневни ред и отпочет рад.

Известилац за прву расправу био је г. Јулије Вражичка, учитељ у Загребу.

Заузев место на говорници, г. Јулије отпочео је расправу. Далеко би нас одвело, кад бисмо описивали цео ток ове расправе. —— Он је у овој расправи изнео мане садашњег закона о основним школама и предложио скупштини начин како да се те мане поправе. Претресен је готово сваки члан закона о основ, школама, и свуда учињене и потребне измене. Ова расправа управо је ревизија закона основне школе.

Скоро код сваке тачке било је бурне дебате. Говорника је било ин доста и добрих. Сваки је говорио и лепо и правилно, држећи се вазда главне ствари. Лепо је код њих то што сваки говорник мора изаћи напред, окренути се лицем ск;шштини и говорити. Који хоће попне се и на катедру., која је нарочито за говорнике дпремљена. — -

Расправа ова била је пи жива и луга. Трајала је дуже но што су и. они сами мислили, и зато тога дана није се ништа друго могло ни радити. Остало, што је за данас на дневном реду било, остављено је за други дан.

„Да изнесем неколико главнијих тачака из ове расправе, које су од стране скупштине усвојене. Тако: у

Да се народне школе деле на опште и грађанске.

Да опште народне школе имају 6 разреда, Ученици који желе наставити науке прелазе у више школе из 4 разр. А ако које дете и за то време (од 6 година) неби научило правилно читати писати и рачунати, може га одбор на предлог управитеља задржати и на дужи рок школовања.

Код ове друге тачке била је врло дуга и врло интересантна дебата. Говорило је око десетак говорника и скоро већина их је била против исте. Било је више предлога како да се ова тачка измени. Неки су предлагали да само у већим местима школе буду са 6 разреда, а у мањим са 4 разреда. Други опет да свуда буду школе са 4 разреда, а четврти разред