Učitelj

145 5 — УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

да понове ученици који школу не продуже и т. д. И овом приликом пала нам је у очи једна врло лепа практика. Сваки од говорника, који подноси "ма какав предлог или резолуцију, мора то. написати и предати претседништву. Који свој предлог написмено не преда, сматра се да га и немам о. њему се ништа и не решава. Сем тога, код њих само изасланици имају право решавања, а остали чланови не Говорници, који су против ове тачке говорили, имали су доста јаких | разлога и скоро беху скупштинску већину за себе придобили. Но пред-. седник г. Филиповић морао је овде устати и бранити ову тачку. Он је у своме лепом говору изнео доста и добрих разлога. за ову тачку и одбра- нио је, наводећи да учитељи у Пруској раде у школама не са 6 ноим да "8 разреда. 3. Опште народне школе имају једног до шест наставника. п 4. У Ти Џ разреду народних школа, могу се постављати и учитељице. < 5. Свака политичка општина дужна је пре почетка школске године набавити све школске књиге и друге потребе и предати их управитељу школе, да их деци разда. 6. У мушку Учитељску Школу примају се само они здрави и непорочни младићи који ву навртили 19. годину и положили испит зрелости у ком у срењем заводу. “ а

У женску Учитељску Школу примају се само оне здраве и непорочне | девојке које су навршиле 13 година и положиле испит зрелости на жен-_ -"ском лицеју у Загребу.

| Унбње у Учитељској Школи траје 2 године,

У мушкој Учитељској Школи да се уче ови предмети;

а) педагогија, и то: наука о васпитању на основу емпиричке психологије, дидактика на основу логике, посебна методика с практичним веж= бањем, историја педагогије, и народне школе у домовини и школска. администрација.

6) пољопривреда с особитим обзиром на домаће прилике. в) ручни радови у радионици. г) трговачке дисциплине.

д) краснопив.

=

ђ) Олободноручно цртање и моделисање. еј световно и црквено певање и свирање. ж) гимнастика,

з) наука о здрављу. .

и) народна економија.

ј) грађанско право.

_У женској Учитељској Школи уче се следећи предмети:

а) педагогија као и у мушкој Учит, Школи. кућанство.

со ~