Učitelj

174 - УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Председник Главног Одбора, нашег Удружења Мих. Јовић, у име свију нас поздравио је кратком беседом господина предстојника. У свом говору Јовић је нагласио важност и циљ нашег доласка и важност братске слоге. — Казао је како нас је напредак наше браће веома обрадовао. Нагласио је на послетку и изложбу коју смо равгледали, заблагодарив госп. предстојнику на заузимању око исте, јер је само његовом заузимљивошћу изложба постала оно што је.

Госп. Кршњави пажљиво је саслушао говор нашег председника и по. свршетку његова говора, он је, заблагодарив Јовићу на тако лепој речи. казао од прилике ово:

Радујем се, господо, што видим, да се и ви из Краљевине Србије ра-_ дујете нашем. напретку. Мило ми је што сте у тако лепом броју посетили |

наш бели град Загреб, а још милије ми је што сте и мене удостојили те _

почасти и дошли на виђење.

Господо, моје је тврдо убеђење да зу Орби и Хрвати браћа рођена, | да су они један народ са два имена и две вере. Тако сам мислио од ране младости своје, па тако исто мислим ево и данас када седим на овоме месту.

Господо моја, овако исто како ја мислим, мисли и моја — народна — странка којој ја припадам, и као њен заступник седим овде на овоме. месту. У њеном програму, господо, крупним словима исписане су речи: слобода и једноправност за Србе и Хрватв.

Са овога места, господо, ја ћу се трудити, да рад који сте започели уроди добрим плодом за оба завађена брата. Рад наш, неће бити без успеха, па ако када облаци и заклоне сјајно сунце, опет оно остаје исто јарко вунце. — Хвала вам господо на лепој речи и посети. Поневита б0бом моје поздравље друговима и другама у вашој домовини“. «

Ове речи, изговорио је госп. предстојник тако одушевљено, да му се. на лицу могло прочитати, да оне долазе из дубине душе и срца његова.

Опростивши се са госп. предстојником, отишли смо да посетимо српског православног попу. Он се зове Амвросије Павловић. И он нас је дочекао не може лепше бити. По давнашњем нашем обичају почастио нас је. Отац Амвросије био је потресен нашим доласком. У својој лепој беседици он нам је честитао започети рад и позвао преблагог творца да благослови слогу међу браћом. За тим нас је одвео те смо разгледали православну цркву. Она је прекрасна. Нећемо се преварити ако рекнемо да лепотом. својом не уступа ни нашој Саборној цркви. У Загребу биће око 1000 православних Срба. — Срби имају и своју општину. Општина има врло. лепу и велику своју кућу, у једној од најлепших улица загребачких, У Илици. У тој кући станује и отац Амвросије. Кућа ова је на 3 ката, а вреди на 100.000 Форината. Преко пута од ње је друга кућа срп. правосл. општине, коју је покловила једна добротворка, и која вреди на 50.000 Фор.

Свршивши посету код попе и пошав од њега, хтели смо учинити посету председнику православне општине, али он тада не беше код куће.