Učitelj

ПУТОВАЊЕ У ЗАГРЕБ НА ХРВАТ, УЧИТЕЉ ОКУПШТ. И ИЗЛОЖБУ УЧИЛА 173

в) краснопис.

г) слободоручно цртање с особитим обзиром на женски ручни рад. д! певање и свирање.

ђ) женски ручни рад.

е) гимнастика.

ж) наука о здрављу.

з) народна економија.

и) грађанско право.

9. Ко је свршио Учитељску Школу са одличним успехом, и најмање 5 година учитељску службу у народној школи одлично вршио, постаје способан за учитеља грађанске школе, п то за ону групу предмета. коју сам одабере.

10. Учитељска плата да, буде 600 Фор. а у местима где је скупље живети да буде месног додатка од 100, 200, 300 Фор.

Код ове тачке била је такође велика дебата. У осталом није ни замерити, животно питање свима је најпрече. Не вели се у залуд: увесело срце кудељу преде“. По предлогу плата је била подељена у 3 класе, и то: Т са 700 Фор., Џ са 600 и Ш са 500 Форината. Али то скупштина одбаци, имајући на уму изреку: „Једнака браћа. једнака и плаћа“.

11. Учитељи вежбаонице да буду у плати једнаки са, учитељима, грађанских школа.

19. За службу у цркви учитељ добије 100 Фор. годишње награде из црквене или општинске благајне.

13. Учитељи опште народне и грађанске школе имају сваке пете године повишицу од 80 и 100 Форината.

14. Свака политичка општина мора имати за све своје школе један заједнички школски одбор.

То су најглавније тачке из ове расправе. Већина ових тачака, слаже се са резолуцијама донесеним на нашим скупштинама. :

Рад скупштински овога дана трајао је скоро до 2 часа по подне. Ми нисмо били до краја. Око 11 часова, отишли смо сви скупа, предвођени г. Кирином, да учинимо неколико посета. Прву посету учинили предстојнику одјела за богоштвоје и наставу (министар просвете) доктору Философије и права, господину Исидору Кршњавом.

Господин предстојник примио нас је не може лепше бити. Скоро пола часа провели смо код њега у лепом и пријатном разговору. Господин Кршњави врло је заузимљив човек за просвету и наставу у својој домовини. То смо чули од многе браће учитеља, а то смо и сами имали прилике да видимо. Што је изложба учила испала онако прекрасна, много се има благодарити господину предстојнику који је покренуо ту мисао. и који се за, њу својски заузео. Па не само овде, но свагда и у свакој прилици радо потпомаже учитељска друштва и потпомаже њихов корисни рад, који служи на корист отаџбини. Нека му је слава!

УЧИТЕЉ - . 12