Učitelj

(2 УЧИТЕЉСОКО УДРУЖЕЊЕ

Мића Ивковић захтева, да са преко овога пређе на дневни ред.

Којић не поклања толико важност вредности, већ устаје против неправилне радње Главног Одбора, и држи да је тиме оштећено удружење, јер не стоји да се само на лицитацији златне ствари продају | Јефтиније. Ето они су је и продавцу дали испод цене. Пре има вероватности да ће се продати ствар скупље кад има више купаца, па још „невјежа“, него кад је један.

Велишки у неколико речи одговори Којићу и брани рад Главног Одбора наводећи разлог, да је Главни Одбор руковао са 20.000 дин. па није грешака било, а као да је то велика грешка, што се је гривна мало јефтиније продала, кад се није имало другог излаза.

Председник ставља извештај на гласање и предлаже: да се изве_штај надзорног одбора прими. — Скупштина прима.

На захтев већине скупштинских чланова дато је ', часа одмора.

После одмора.

Предовдник доставља скупштини, да је на дневном реду расправа: „Какав је положај учитеља данас, а какав треба да буде“ ; од Димитрија Соколовића,

С. Окановић предлаже, да се расправа не чита, јер ће много времена читање исте расправе заузети, већ да је боље и практичније, да се избере један одбор од 8 члана, коме ће гужност бити, да је проучи и резолуције још данас скупштини поднесе.

Панта. Симић потпуно се слаже са предлогом Окановића.

Св. Вучовић противан је овоме и вели, да је боље и практичније, да се претходно пред Скупштином прочита и да тек онда изабрани одбор допуњујући свој реферат разлозима говорника на скушитини учини, те „да расправа буде потпунија.

„Јов. П. Јовановић је за то, да се расправа чита.

Грујица Протић слаже се са Јовом.

Председник пита: да ли скупштина прима у начелу, да се расправа "чита или не, и када, данас или еутраг — Скушнитина је решила да се расправа чита сутра дан.

Председник вели, како је ово питање од велике важности и да би се свачије мишљење боље схватило, неопходно је потребно, да скупштина одобри, да се за овај циљ стенограФ нађе. — Скушнитина одобри ово. Сем тога, изнео је предлог, да се избере одбор од 5 чланова, те „да мало боље о истакнутом питању размисли и свој закључак донесе.

Председник кандидује ова лица: г.г. Тому Тодоровића, Мићу Ивко"вића, Љубисава Јовановића, Ђорђа Којића и Стевана Ђорђевића. Скупштина прими.