Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 51

(Ср. Лазаревић вели, да се брзо преко ове ствари не прелази, по што се ово наше коже тиче и да се дуг ни једноме не опрашта. Тражи да се поред контролног одбора, који већ постоји, образује нарочити одбор, који ће строг рачун о овом одбору да води.

Сава Поповић. одбацује од себе, да је што год каси „учитељског удружења“ дужан, пошто у извештају стоји, да је и неки Сава Поповић извесну суму дужан.

Т. Јанушевић (тост) товори, да се одбор не бира, по што већ постоји контролни одбор, коме неповерење не треба да изјавимо.

Којић одговара Срети, да има надзор и над контролним одбором, а то је сама скупштина. Код свију других сличних друштава, па чак и код новчаних завода, који милионима дин. располажу, надзорни одбор нема другог контролора сем скупштине. Осим тога, то би био апсурдум бескрајњег неповерења, јер се после може не веровати и том другом надзорном одбору, па тражити и њему надзор, и онда где је крај томе 2

Панта Симић тшта, за. објашњење, да, ли је сума од 20.000 дин. у обвезницама или у признаницама, а сем тога пита, да ли су ванредни издаци учињени члановима „учитељског удружења“ као зајам или као помоћ 2 |

М. Велицки објашњује Панти, да је ова сума дата на приплод управи фондова по двема обвезницама од по 10.000 дин. а што се тиче другог питања, помоћ је давана како члановима тако исто и оним нашим друговима, који нису чланови „учитељског удружења“ из разлога тога: што су многи за кратко време по неколико пута били премештани, то им је била потребна нужна помоћ.

Сава Поповић вели, да је то погрешно и да није требало то да се учини, а не треба допустити, да се политика води на туђ рачун. Он је за то, да се од њих наплати. — (Смех |)

Шредседник та опомиње, да се од предмета не удаљује, а што се: његовог питања тиче, благајник ће му одговорити.

К. Глишић. Ванредна помоћ, која је учињена из дружинске касе неким нашим друговима, то је више дато као поклон; а у ову суму ушла је и нека позајмица, која се мора вратити.

Председник ставља ово на решење и пита скушштину, да ли Је она овим задовољна или нед — Скупштина реши: да је задовољна.

Којић тражи, да му Главни Одбор одговори: зашто је златну гривну испод руке продао, а не на лицитацији, а неке су ствари од мање вредности продате лицитацијом, које су претекле од нераспродатих срећака, 2

Велишки одговара Којићу и вели: да је Главни Одбор имао на уму то, да се на лицитацији златне ствари јефтиније продају него обично; а исту гривну купио је продавац испод номиналне продајне цене за 80 динара.