Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 161

лозима виђених педагога п:пцртању као графичкој писмености одло голему важност.

Нови васпитач Мите Нешковића. УШ свеска. У чланку „Догматизам у природним наукама“ г. Миодраговић жестоко напада начин предавања прпродних наука у осн. школама. Вели, да је овакав начин само предавање готових истина, које деца искуством попитом не сазнају, погрешан. Деци се дају готове догме из природних наука, она их задрже али не у мозгу, п немају прилике, да до њих чулима дођу, да их искусе п сазнаду. (С тога пм више вреди једна екскурзија но читава година наставе из „Познавања природе“ било из речи, књига или слика. Никаква, срества не смеју заменити природу, јер она заморе мозак и више ништа. Предлаже: да се избаце за свагда књижице за поз. природе из осн. школе, "жалост је, вели, што се литература по овој струци п потреби у Србији множи); да се одбаци причање п голе речи, чије предмете деца, нису видела п да се деца не затварају у 4 зида. Нека дете најпре види ствар, па овда нек оно само тражи облик, у ком ће је исказати, кад не. може, нек му учитељ помогне.

Босанска вила, ваљани српски лист, на коме раде наши најбољи вњижевници доноси у свом 19. броју наставак прилога Миодраговићевог за народну педагогију „Како народ васпитава у вери“ Тамо се вели како празнике, недеље и послове народ зачињава молитвом, Она утиче и на млађе а нарочито на децу, која осећају да има нешто више изнад њих, те се у тим тренуцима баве узвишенијим мислима. Уз то им Је

тада п душевно расположење боље и неки мир и нада огледа се на ли цима евију. Шичезну п рђаве речи п кавга, а замени их лепо опхођење и праштање. Осим овога чланка доноси „Босанска вила“ у сваком броју народне песме, приче и остале умотворине из свију српских крајева. У том погледу је она права ризница народнога блага. Уз то доноси „Вила“ п уметничке приповетке у којима нам верно црта живот Срба из разних крајева. С тога је, поред донете одлуке на Х учитељској скупштини, да се учитељи претплаћују на „Босанску вилу“ најтоплије препоручујемо како књижницама осн. школа тако п друговима и сваком писменијем брату Србину. „Бос. вила“ излази 2 пут месечно на 2 велика табака. Цена јој је 10 дин. годишње.

=5

Песталоцијеве књиге у српском преводу. Спмеон Кончар учштељ у Врховинама у Лици позива на претплату на Песталоцијеве књиге, које је превео с вемачког, а то су „Вечерњи часови једног пуетињака“ и „Како Гертруда своју децу учиг“ Прво је дело штампано у „Школ. листу“ а друго у „Нов. васпитачу“. Сад их прештамнава у засебну ењигу, којој је цена 2 дин. Претплата се прима на адресу преводночеву до краја године. Ми ове књиге топло препоручујемо друговима и књижницама, а можемо и претплату примати.

СС.

У ГИТЕЉ 5 п