Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 161

наследити некакву масу. па кад сте могли одобрити тамо 20 дин. ја вас молим, учините то исто и овом Бушевићовом сирочету, да не проси доцније, јер сем оно 24 дин. пензије, нема више нигде ништа.

Јов. П. Јовановић. Наводи разлоге за што је извештајни одбор одредио 15 дин,, и вели: ако будемо давали свима веће суме онда ћемо брзо испрпети сву имаовину и нећемо имати ништа.

Тома Јевтић. Тражи да се г-ђи Бушетићки даје 20 дин. помоћи.

Сретен Лазаревић говори разложно да би требало дати већу помоћ.

Вукосава Којићка. Говори о томе, како би требала да се обрати већа пажња на учитељеку сирочад, а не да сет. Велицком, даје 400 дин. награде за то, што је био благајник. (Настаје граја).

Лазар Јанковић. Учитељ. удружењу није главна циљ да се гомила. капитал, већ да се узајамно помажемо, за то је да се да већа помоћ.

Милош Велицки. Благодарим гт-фђи Којићки, што се брине за учитељеку сирочад, алине могу дозволити, да ико вређа моју част. За тим прелази на то, како је тежак благајнички посао и вели да га је савесно вршио и мисли да је заслужио да му скупштина одреди малу награду, што је она лањеске године и учинила. (Вичу : тако је! да се реши).

Председник Како је скупштина вољна, да се реши, то нека изволи саслушати још и завршну реч г. председ. извештајног одбора.

Грујица Протић. Објашњава, за што је одређено породици Гојковића 20 дин., а Бушетића 16 динара и наводи за разлог бројно стање и једне и друге породице.

Председник ставља на гласање и би усвојено великом већином, да се породици Бушетићевој даје по 20 дин. месечно издржавање.

За овим је читаој извештај извештајног одбора, Јова П. Јовановић о предлогу Симе Аћимовића, да се умоли народна скупштина, да донесе своју одлуку за бесплатно штампање „Учитеља“, с мишљењем одборским за овај предлог.

Председник. Отавља на гласање и скупштина једногласно прими.

За овим је прочитан предлог Јована И. Јовановића и другова 0 томе како би требало приликом прославе четиристогодишњице од. подизања Т-ве српске штампарије у граду Ободу испослати неколико учитеља на ту свечаност.

Председник разлаже, како би било врло лако и могућно да се пошаље 10 учитеља јер дружинску касу неће скупо стати, пошто ће Господар Црне Горе припремити за све госте у Ободу што буде потребно.

За тим пита скупштину да ли прима предлог у начелу 7 Скупштина, прима.

(Чује св да се пошљу 5, 8, 10). (Граја).

Председник. Господо, ја чујем ту разна мишљења, неки предлажу да се пет шаље. неки пак 3. (О тога стављам на решавање: