Učitelj

166 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Известилац Миж. Стевановић чита извештај о: предлогу светојован свог збора о подизању дома, који глави, да се предлог усвоји и да се избере одбор, који ће да нађе начпна како би се дом могао подићи, на да о томе извести Х!. учит. скупштину.

Миж Стевановић. Појимајући прилике и жалосно стање учитељско; ја сам још лањске године предлагао збору Пожаревачких учитеља, да се сазида „Учитељски дом“. Збор је тај предлог радо прихватио п на 1Х. учит. скупштину у Шапцу изнео као свој предлог, но како тада не имадосмо времена, да о томе решавамо, то је одложено за до године т- ј. за ову годину. Но прилике, које су енашле ову земљу и премештање: учитеља није дало времена, да се путем јавности о овом предлегу ништа говори: с тога је и за ову скупштину било немогуће решавати 0 томе дому. Надам се да ћемо у идућој години имати довољно времена, гада ћемо о овој ствари моћи што боље размислити и тако на Х]-тој свупштини п решити, а дотле морамо се задовољити и оваквој помоћи. Молим. скупштину да прими овај предлог извештајног одбора и предлаже да бе решење овог питања повери пожаревачком збору.

Услед овога јавили су се неколико говорника п неки су тражили, да се за ту ствар избере одбор из Београда, јер би се дом морао подићи у Београду, па би учитељи београдски могли на томе боље радити, познавајући прилике у Београду, а други су били против тога.

Председник. Прима ли скушнтина, да се ово питање повери пожарев. збору 2 — Прима.

Председник. Саслушајте извештај извештајног одбора по једној молби.

Известилац, Миж (Стевановић чита извештај одбора о молби г-ђе Катарине пок. Светислава Бушетића, којом моли за помоћ, пи по коме је извештајни одбор решио, да јој се издаје по 15: дин. мес. редов. помоћи.

Пошто се јавило неколико говорника, то председник даје реч.

Стева. Окановић. Познавајући пок. Бушетића као радника на учит. удружењу, тражи, да се његовој удовици даје 20 дин. мес. помоћи, као што је за једну ранију молбу решено. -

Богосав Вукићевић. Говори о томе, како је мала награда одређена породици пок, Бушетића, и пита, за што је учињена разлика између породице Бушетића п Гојковића 2

Известилац. Разлика, која је учињена потиче из ових разлога! Што је породица Гојковића бројно већа од Бушетићеве.

„Б. Балтић Говори у прилог извештајног одбора.

Велимир А. Шетровић Узео сам реч, да у придог оног спрочета Бушетићевог проговорим коју. Вама је свима познато, како је мала -пензија учитељева. Бушетићева породица има само 24 дин. пензије. Шта може учинити оно сироче с двадесет и четири динара — неће ли морати просити за хлеб2 Мало пре сте одобрили 20 дин. породици Гојковића, и ако ће као што отоич рече неко од г.г предговорника, та деца.