Učitelj

ОБУЧАВАЊЕ СЛЕПИХ И глуво-немих 207

У учевном курсу предају се ови предмети: закон божји, руски језик, ту се морају потпуно научити имена и разлика заната којима ће се они учити и најнужнија за живот терминологија; рачуница се свршава с познавањем простих разломака : геометрија практично примењена; псторија — приче о најважнијим догађајима, географија Русије: опште знање природних појава; лепо писање п цртање.

Сем ових продмета за образовање, слувонеми обучавају се у школи и разним тегничким занатима: плетењу, картонажи (прављењу ствари од дебеле артије) столарском, дрводељском, браварском, књиговезачком и штампареком занату; за ово последње има и мала машина. Све књиге за њихову школу повезују сами, па раде чак и на страну — по поручбини, У браварској радионици занимају се израђивањем и оправкама брава.

Глувонеме девојчице у својој радионици занимају се плетењем чарапа, шивењем рубља и т. и. Све рубље што треба за завод шију саме ученице. |

Да видимо како се глувонеми обучавају говорити.

У Русији је ово обучавање глувонемих да говоре заведено пре 5 година. Пре свега треба знати да сваки васпитач, који је у исто време и учитељ, има у свом оделењу 8—10 глувонемих. Вбог тога што та ненормална деца требају сталног и личног занимања са сваким од њих. Сви специјалисте писци и оба међународна конгреса глувонемих изразили су се-у том смислу, даје за добар успех у предавању глувонемим нужно да не буде у одељењу никад више од осморо деце.

Сад хајдемо у разред!.. Учитељ изазвао све глувонеме на средину школе и поставио их све у један ред. Разним гестима он им каже да пазе на његова уста. Сви глувонеми са највећом пажњом посматрају Физиономију учитеља, чини ти се да су готови скочити му у уста. Учитељ стао пред средину реда, обрнуо се к њима, отворио широко уста као кад зева, па јако и испрекидано производи (изговара) глас А. Треба знати да сваки овакав учитељ мора изврсно да влада мимиком. Сви глувонеми еледовали су његовом примеру и отворили своја уста. Учитељ обишао ред да се увери да ли су сви довољно отворили уста и ла ли су лепо наместили уснеи језик, па да добију глас А а не 0, или У, или други који глас. Он посматра уста еваког од њих Уверивши се да су уста за глас А добро намештена, учитељ изговори А, п одмах им да знак да п они то учине. Ту вам изађе нешто ненсказано 11 Они су изговарали гласове страшно неприлагодне за наше ухо. Преовладали су грлени звуци: „Ге, хе.., У Да: а многи су опет доста правилно изговорили глас А.

Оне најслабије учитељ је узео за руку п метуо је под своје грло. Ево, види а, — широко отворивши уста учитељ изговори а. Глувонеми метнувши своју шаку под грло учитеља, пажљиво му гледа у уста, и на знак учитељев изговара Ке. хе . Не ваља — учитељ у знак одрипања маше главом и изговара а. Га... ха... Не, не ваља тано. Ко - ас.