Učitelj

206 ОБУЧАВАЊЕ СЛЕПИХ И ГЛУВО-НЕМИХ 8 188 2288 РВИ НИ

Други метод прво се појавио у Шпанији, а научно је обрађен у Германији. То је метод усне речи — говорни. Он сесастоји у том да се | глувонема деца, као и сва друга, нормална, деца, науче исказивати своје жеље п појмове речима, за шта она имају све нужне гласове п звучне органе.

Ова оба метода увођена су у Европи готово једновремено заједно; кад је абат Љепе отворио свој завод у Паризу 1760 г. тада је п Хајнике, поборник гласвовног метода, позван бпо за уређење првог германског за- | вода за глувонеме 1118 год. у Лајпцигу.

Гласовни је метод одржао сјајну победу. Сувремени педагози, специјалисте за обучавање глувонемих, уче их говорити, читати, писати па. чак и декламовати... Остаје још да се глувонеми јаве пред публиком У: смислу оратора. Ну како се чешће у Европи састају међународни конгреси глувонемих, тамо ће, на послетку, развијати се и као оратори,

У Русији има до 100.000 глувонемих, а завода за њих има само 5.

Да би имали појма о обучавању глувонемих да се упознамо с „Ин

-ститутом глувонемих у Петрограду“.

Циљ овога завода двојака је: 1) Покретати и распрострањивати обучавање глувонемих у Русији. 2) Да послужи као углед таквих завода у тој држави. Завод је удешен за. 100 мушкараца п 60 девојчица.

У овај завод не примају се деца млађа од Т ни старија од 10 година. Пријамни пспит за глувонеме састоји се у томе, што сваки новајлија, пре него што се прими у завод, налази се три дана у непрекидном посматрању и испитивању. За то време васпитачи гледају његове наклоности и навике. Главни је циљ овога посматрања да се види која су деца са свим слабоумна и идиоти. Обично за време пгре другови сами се показују у сваком погледу. Осим тога, родитељима глувонемих стављају се нека питања о деци на која су они дужни одговорити писмено и то потпуно искрено. Ево неких од тих питања: кад је примећена, глувоћа у детета > У којој је години изгубио слух 2 Разликује ли дете речи, чује ли дете шум, или савршено ништа не чује 2 Изговара ли дете што год — ма које гласове пли целе речи 2 Како се објашњавало у породици Какве је наклоности показивало 2 Какве је нарави. Има ли каквих ое0битих навика 2 Да није било што год особито за време „ношења“ де-

_дета или при самом рођењу 2

У школу примају се бесплатно сва глувонема деца без обзира на њихово материјално стање. Осим тога, примају децу и с платом. Ако број молаба за пријем ђака пређе онај број колико се може примити онда се најпре задовољавају са свим сиротни и средњег стања молиоци, остатак места даје се коцком, која се врши један пут у години по отпусту старијих ученика.

Завод се издржава од пнтереса с 1,000.000 рубаља завештаних од царице Марије Теодоровне. Осим тога државна каса даја сваке године по 85.000 руб тако да сена издржавање завода троши 85.000 руб.