Učitelj

учитЕвОкКОо У СРУТЕЊЕ 214

9. Цртање : лакших предмета слободном руком. 10. Гимнастика : дечије игре.

8. Који ће се предмети у коме разреду учити; детаљни програм за поједине предмете и наставни план, одређује Министар Просвете и Црквених Послова, на предлог Управе Основних Школа.

Ча 9

За неподељене школе, у којима један наставник има више од два разреда, Министар Просвете и Црк. Послова, на предлог Управе Основних Школа, прописује краћи програм од програма подељених школа.

ЧЕ: 10.

Израда уџбеника за основне школе бива конкурсом, које расписује министар Џросвете и црквених послова на предлог Управе Основних Школа.

За преглед сваког поднесеног уџбеника управа одређује нарочите референте од којих су тројица учитељи, један професор учитељске школе — педагог — и један професор стручњак за предмет који се прегледа.

Сваки уџбеник на овај начин примљен може се употребљавати само за три године, а по истеку три године понова се конкурс објављује.

У Ти П разреду сем Буквара и Читанака не смеју се и друге књиге као уџбеници употребљавати.

О 1

Основне школе морају имати своје књижнице, у којима ће бити књига за усавршавање учитеља и учитељица, књига за ученике основних школа и књига у ошште корисних за народ, које би ученици могли доцније читати, кад сврше основну школу.

Школски су одбори дужни набављати све књиге, које им Министар Просвете и Црквених Послова нареди, по предлогу Управе Основних Школа.

На предлог Управе Основних Школа министар ће прописати правила, како ће се ко моћи служити књигама из школске књижнице и које ће књиге одмах морати школски одбор набавити за књижнице својих Школа.

Уа 12. Школска је слава Свети Сава који се свечано прославља 14 Јануара у свима дечјим забавиштима, основним и приправним школама. Уа 15.

На предлог Управе Основних Школа министар одређује у коме ће разреду који учитељ радити.