Učitelj

218 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Чл. 14. Спајање оделења и поделу разреда одређује Министар Просвете на предлог Управе Основних Школа.

ле 19: Одредбе овога закона вреде како за мушке тако и за женске школе.

ЈЕ Школске општине и њене дужности.

Чл 16.

Круг школске општине може чинити град, село, више села и заселака, и једно и више села са градом.

Ако у којој политичкој општини има више школа, може бити толико ошштина, колико има школа. Према томе школске општине могу бити и веће и мање од политичких општина. Свако село п заселак мора припадати некој школској оплитини

АЕ

Нова школска општина може постати свагда кад се где нова школа, оснује, а школа се може основати ако у њој може имати најмање 80 ученика, п ако школска општина може своју школу у свему издржавати. Школа. се нигде неће ни отварати, док не буде са свима потребама. снабдевена.

ЧУ 18.

Школску општину преставља, п о вршењу свију њених дужности стара се, школски одбор, у које улази управитељ, ако је школа са више учитеља, или учитељ, ако школа има само једнога учитеља, и најмање још 4. изабрана грађанина.

Ако у једној школској општини има више школа, онда ће се поред управитеља или учитеља од сваке школе, изабрати још за сваку школу и најмање по два грађанина.

Ако више села сачињавају школу са градом, број изабраних грађана, мора се повећати тако, да ни једно село не остане без по једног члана. школског одбора.

Чл. 19.

Чланове школског одбора бира на две године одбор политичке општине у којој је школа, свагда по свршетку шк. године. Председник политичке општине не може се бирати за школског одборника. Где би се десило, да је школска општина састављена из делова различитих иолитичких ошштина, одбори тих општина бираће чланове школеког одбора | по сразмери у којој су у школској ошштини разне политичке општине заступљене.