Učitelj

У ов Ко ~ пару жљеЕњ

6. Да набавља из школске касе књиге, писаћи и цртаћи материјал за сву децу, а да то од ђачких родитеља не наплаћује

1. Настојава, да ученици уредно походе школу и кажњава родитеље и стараоце за неоправдано задржавање деце од школе.

8. Да одређује плату послужитељима, које прима и отпушта управитељ у споразуму са оним учитељима, чије би школе дотични послужитељ имао да обелужује.

9. Да потпомаже учитеља у свему што иде на унапређење шко ле

10. Да потпомаже ђачка путовања ван места (екскурзије).

Осим овога, у дужност школског одбора спада и све друго што се тиче обдржавања школа, ма у ком погледу,а не би овде било поменуто.

Ма 54: Учитељу може дати тродневно одсуство управитељ, а где овога нема — председник школског одбора. Ако је председник школског од-

бора управитељ или учитељ, употребљује тродневно. одсуство с тим, да о томе одмах извести школског надзорника.

Ма 52.

Од земље уступљене на употребу школи и учитељу, кад и од имања политичке ошштине онога места, различито је као својина школске оп-. штине школско имање, које ће се састојати или од земаља општином уступњених или од појединих добротвора завештаних или купљених школи; од којега ће имања приход утицати у школеку касу. Школско имање не може се никад од школе отуђити, нити без одобрења Министра Просвете продати, нити на што друго осим школе употребити. Ако. би која школска општина престала, имање њено принада оној школској општини, е којом се она уједини.

Чл. 38.

Кад се из старе школске општине нова школека општина образује, она нема никаква права на имање старије школске општине, осим, ако би јој ова добром вољом хтела што уступити.

Ча. 34.

Зграде за основне и приправне школе подижу окрузи из окружне благајне онако, како би подизали и друге јавне грађевине у своме округу | Ред којим ће се нове школске зграде подизати у једном округу, одре“ ђује скупштина дотичнога округа.

Ако би која школска општина, кад овај закон ступи у живот, била, већ задужена за подигнуту школску зграду, тај њен дуг исплатиће округ.

Градови : Београди Ниш сами за се подижу школске зграде.

Зграде за дечија забавишта подижу саме општине.