Učitelj

УЧИТЕЉСОКО УДРУЖЕЊЕ

Чт 30: Правила о грађењу школа и намештаја, прописује Министар Просете

и Црквених Послова у договору са, Министром грађевина, а по саслушању Управе Основних школа и Санитетског Савета,

Чи. 256.

Количину накнаде, која се даје учитељима место стана, огрева, или "земље, одређиваће школски сдбор. Накнада мора бити толика, да сваки учитељ и свака учитељица могу набавити стан и огрев какав се даје по пропису кад се у природи даје. Количину огрева, која се има наба"вити у природи, одређује такође школски одбор.

При решавању за стан, огрев или земљу. учитељи и учитељице "немају право гласања,

У случају кад са одређеном накнадом нису задовољни учитељ или "одбор, решава нарочити одбор у који бирају одбор и учитељ или учи"тељица по два, а пети је члан надзорник основних школа.

Чланови овога одбора морају бити из округа у коме је школа.

Дневницу и путни трошак плаћа комисији она страна, која их је ти позвала по закону о понутнини осталих указних чиновника Школски "надзорник сем попутнине од државе (какву има кад путује по званичном тшослу) нема никакве друге.

Члановима ове комисије плаћа се унапред,

и против њеног решења, нема места жалби.

54

Школеки је одбор дужан, да пре почетка сваке школске године по сизводу из протокола рођених изради списак свеколике деце, која су по "закону оне године дужна почети школовање. Докле не настане могућност. којој ће се непрестано тежити, да се сва та деца одмах почну школовати, школеки ће одбор према месним приликама изабрати, за „ученике у школу уписати, и учитељу предати, онолики број за. школу „дорасле и подобне деце, колико простор школске зграде дозвољава.

Родитељи или старатељи уписане деце дужни су бринути се да деца редовно школу походе У противном случају казниће се казнама "за изостанке које су у овом закону назначене.

Чт 28.

Где буде потребе да се деца код школе заједнички хране и ноћитвају, школски одбор треба да по Формулару, који ће Управа Основних „Школа по одобрењу министра. иросвете и црквених послова израдити и "на захтев послати, удеси правила за заједничко живљење, и да одреди "начин, по којем ће родитељи за издржавање деце свој прилог прилагати. Рачун и брига о овом заједничком живљењу биће дужност и одговоржост учитеља, а може му се у помоћ и који члан школског одбора при-