Učitelj

2290 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Мт 26. Ако се школска и политичка општина не сложе у мишљењу 0 ко„личини буџета, стални окружни решиће ту ствар.

2

Кад школски буџет стални окр. одбор одобри, политичка општина „дужна је, као школеки општински прирез распоредити га по пореским главама онако, како се и порез одређује.

Школски општински прирез купиће се редовно уз порез, и колико чее год ког месеца наплати, власт, који порез наплађује, предаваће га сваког месеца ликол. одбору. Ако власт, која порез наплаћује, не врши своју дужност у овом погледу, надлежна државна полициска власт, дужна је кривца казнити од 50 до 150 д. у корист школ касе. Ако држ. полициске власти не би вршиле своје дужности по овом закону, Мин. Прос. и Црк. Посл. казниће на предлог, Управ. Оен. Школа онога. који је крив, год 50 до 200 дин. у корист школске касе.

Ме 26.

Рачуне о приходима подноси школски одбор сваке године месној политичкој ошштини. За злоупотребе у рачунским стварима одговара школеки одбор, онако исто као и политичка општина.

Чл. 29,

Преписка школског одбора са властима земаљским сматра се као "службена п не плаћа поштарину ни таксене марке.

Чл 30:

Школски је одбор дужан :

1 Да оправља подржава зграду за школу, стан за учитеље и школ. тпослужитеља.

2. По селима да даје сваком учитељу и учитељици по 90. ара орања на уживање или накнаду у новцу за то, а школи најмање онолико зем ље колико је одређено правилима о грађењу школа,

Земља, која се учитељима даје на уживање мора бити ограђена, може бити удаљена од школе најдаље два К. м, и мора бити П или 11 класе.

3. Да даје учитељу и учитељици стан и огрев; а ако нема у школској згради, или иначе у другој кући у близини школе, стан по пропису, онда да даје учитељу и учитељици накнаду у новцу.

4. Да набавља школски намештај и наставна средства, која прописује Министар Просвете и Црквених Послова на предлог Управе Осжовне Школе.

5. Да се стара за огрев потребан школи (или учитељима, где им се у природи даје), тако да за целу зиму потребна количина буде на, свом месту пре половине Октобра сваке године.