Učitelj

учпчитељоко УудБУужЖЕЊЕ

Т 1

· Чл. 64 Учитеља уводи у дужност школски управитељ, или где овога нема, председник школског одбора у присуству осталих чланова и ученика.

41.765.

Ако се у местима где има више учитеља који разболи, стални надзорник, на предлог већа, одређује му замену од месних учитеља, која не може трајати више од месец дана. А где је само један учитељ или где је замена потребна више од месец дана, Министар Просвете на предлог Управе Осн. Школа поставља другог учитеља — заменика.

Че. 66.

У болестима и другим домаћим потребама учитељ може одсуствовати од школске дужности по дозволи управитеља или председник школ. одбора три, а по допуштењу надзорника 10 дана. Веће одсуство даје Министар Просвете на предлог Управе Оен. Школа. Учитељ има права у тешким случајевима болести на одсуство од године дана.

У време премештаја учитељ има право на осам дана осуства, без ичијег допуштења. Кад учитељ изостане од школе 15 дана без дозволе, управа ће му огласити место за упражњено.

Чл. 67. Учитељи се могу премештати само по молби. Управа осн. школа расписиваће на месец дана раније преко „Српсеких Новина“ конкурсе на места, која се упразне.

Мо 69:

При бирању кандидата на упражњено место управа оси. школа даваће увек првенство оним кандидатима, који имају боље квалификације, који имају више година службе, којима је већа потреба за тражено место м који су више година служили у горим учитељским местима.

Чл. 69

Који учитељ због душевне или телесне слабости постане неспосдобан, а има најмање 9. година сталне учитељ. службе, добија на име издржања 80%, своје годишње илате.

Учитељ, који има 10 година, службе добија од државе на име пенсије 40", своје последње годишње плате, а свака даља година доноси му право на 30, систематичне плате те ће се ономе учитељу, који наврши 80 год. службе издавати као пенсија целокупна систематична млата,

У 10

Учитељ може бити пенсионисан по молби, а, у случајима који

«у изложени у чл. 58. и 11. овога закона, могу бити пензионисани и по

потреби службе, увек на предлог Управе оси. школа. 158