Učitelj

228 | УЧИТЕЉСКО УЛЉРУЖЕЊЕ:

| Ел. Заслужним и способним учитељима који су елужили у другим српским земљама, може Министар Просвете, на предлог управе осн. школа, уважити и већи број година него што су их провели у елужби. Државним чиновницима рачунају се године елужбе проведене у другим струкама, ако ступе у учитељску елужбу џ ако имају прописане квалификације за исту. и А тако исто, и учитељима при прелазу у другу службу, рачунају | се године проведене у учитељетву као године указне службе. Кад учитељ да оставку на учитељску службу, при повратку у учитељство има право за плату и пензију на све године у служби проведене.

Ни Где у којој школи ради више учитеља, учитељско веће бира, једнога | или више између учитеља за управитеља на годину дана Чл, 13

Управитељ се стара: да се извршују све одлуке већа; он пази на ред у школи, и у случају неуредности узима неуредне на одговор. и доставља сталном надзорнику; он води преписку са свима властима: он прикупља и шаље свака три месеца сталном надзорнику сва извешћа појединих наставника о своме раду.

у а. 14.

У коме месту има 8—8 наставника и наставница, онда онај који је управитељ добија од месне ошштине накнаду од 150 дин. годишње, а у местима где има од 8—15 учитеља управитељ, добија накнаде 240 дин. Управитељ не може имати више од 15 наставника под својом управом.

Чл 10: Кривице учитеља које су школске природе, извиђа школски надзорник. У 40.

Учитељ се може казнити: опоменом, укором, губитком плате од 2 дана до три месеца и отпустом из службе.

Ма 4 | " Опоменом, укором и губитком плате казне се учитељи: за немарно. вршење своје дужности у школи; за непослушност школским властима; за злоупотребу у служби; за невршење закона и законских прописа и за неморалан живот. Чл (8.

Опоменом и укором казниће учитеље стални надзорник, а платом и отпустом из службе, Министар просвете.