Učitelj

МАХ МБОСУ ВА СЉЕТАЊУ 188:

_-_____-___________________-_____- па и

Сваком је познато како престану сви послови, кад тело подлегне каквој слабости, молаксалости, или изнурености. Од здравог телесног састава и здраве чулне примљивости зависи и наш духовни рад. А од здравог духовног и телесног рада зависи јачина воље, карактер и у опште моралност наша.

Од здравља и развијеног телесног састава зависи и лепота његова. |

«Лепо је пуно, једро, здраво класје — вели дат. М. Јовановић — Батут у свом првом делу «поука о чувању здравља» кад се на сунцу као златна мрежа лелуја. Дивно је стадо белоруних оваца или крдо витороге марве, кад се проспе по дебелој паши, да здрава и напредна овај свет кити. А како је немило оку погледати на њиву, која омахне и на отоку кад закржља и оболи. Нека није наша, па ћемо и нехотице сврнути. оком да што лешше потражимо.

А није ни у човека другчије. Погледај оно момче, што коло. води и оно девојче уз њега. У њих истина није сребрних пуца, и ђердана, у њих није тока и зубуна, па опет све коло зачинили. Здрави, једри. стасити и весели, па им све долпкује. Здравље их накитило те не можеш ока одвојити. А погледај оно ситно, кржљаво, згурено настрано и подбухло човечуљче. Заман се натоварило златом по ћерћели платну; заман се кочи и зори — ко нема срца да га зажали, тај му се смије Папи оном девојчету крај њега. Јесу златом везени рукави, ал из њих вири сува коштина, црна и смежурана, батрљица. О грлу јој јесте ђердан од дуката, ал испод ђердана празно и увехло. Венци и обоци заокружили упало, жуто и бледо лице, а у очима није оне ватре, што је само здравље зажиже. И кад што хоће, не доликује јој, Насмехне се милостиво и она, али јој се лице набере одмах у сто бора, а иза бледих усана пукне неки немио мрак. Игра тобож и она, али јој сваки покрет неспретан и мртав. Ко год је погледи, нехотице осврне главу и опет оној здравој лепотици и у себи помисли: «није благо ни сребро ни злато већ је благо што је срцу драго».

Од здравог и способног телесног састава, зависи и снага човечија. Од здравих и снажних грађана зависи економски развитак народни а цч земаљска одбрана,