Učitelj

184 МАХНЕ У ВАСПЧТАЋ У

Кад држава, данас, сматра да јој је дужност да прими на се део родитељских обавеза, онда треба да се постара и да нађе пута и обезбрижи све потребне угодбе за потпунији развитак поверене јој омладине. А да би то постигла, дужност јој је да прибави такве прилике како би се задовољиле потпунце све духовне и телесне потребе, и да се стара да отклони све оно чиме би се могао омести њихов природни развитак. __ По себи се разуме да је равнотежа између развитка сила, и склоности и телесних и духовних и моралних једна од најглавнијих погодаба, на које се при васпитавању има обратити озбиљна пажња. Међу тим данас се на њу сматра као мимогредну ствар. Данас је сва брига и старање обраћена умном васпитавању и «од њега се ишчекује све» баш као што рече још Хелвеције. А на оно што је главно, од чега зависи не само моћ и радња умнога живота него и његов постанак — на тело. и његов развитак не обраћа се ни толико пажње, колико једној најобичнијој појави из свакидашњег живота. За доказ томе треба упоредити у данашњим школама број часова умнога рада, са бројем часова на којима треба да се обрати пажња на тело и његов развитак, па ћемо се брзо уверити о ужасној једностраности до које смо дотерали !

«Баш завидим — вели Мантегаца, у својој енциклопедиској хигијени — блаженој наивности оних занесењака, који мере напредак некога народа само по броју писмених и неписмених људи! Аркадично блаженство које једном једином цифром решава заплетени и величанствени проблем образованости у неког народа ! Научимо сваког читати и писати ; зајазимо азбуком све Оно, што од глади умире и чами у Физичкој п моралној прљавштини сиромаштва; са великашких и богаташких прозора бацимо буквар голој сиротињи, која на улици кука. куне, моли пи прети! Буквар нека буде општи лек од свију зала. Ако неће сиротиња да се задовољи тим леком, и да га драговољно појми, а ми ћемо је на то приморати.

Кажите слободно, да сам највећи назадњак и да се ни мало не разумем у дубока друштвена питања, али ћу вам ја опет исповедити моје најдубље уверење, да и поједини људи и.

читави народи могу бити варвари више него варвари, м ако "знају читати и писати. Верујем да буквар мора бити један од