Učitelj

МОАОХОНОВ У ВА СТАРА ЊУ 182

главних подупирача оне величанствене зграде што се зове људска образованост, али не сме и не може бити њен једини темељ. „До скора је имао Парагвај најмањи број људи неписмених у свету, па ипак је био међу последњим образованим државама, на свету.

Радо признајем, да и дух има своје потребе, можда јоши веће него што су телесне, али опет остајам при томе, да са великашких прозора није довољно бацати гладном народу буквар. Треба се сетити да они, који не знају читати морају и јести, пити и спавати. Глупост је захтевати, да мозак брзо трчи и живо ради а заборавити на празан трбух и малаксале удове. Ништа није опасније од народа мало мудра много гладна. Ништа није горе од несразмерности између економнога и умнога напретка ма кога народа. Напредујмо, јуримо што брже к саврашенству „радо ћу бити увек с вама с извидницом, али не заборавимо да не понесемо са собом доста хлеба и вина. Џа баш, што се више пењемо тим ће нам све више требати. Ортански ваздух на висовима све већма раздражује апетит».

Услед претераности и сувишним занимањем умним радом нарочито у данашњим школама — толико се је данас дотерало „да не само што се је занемарило телесно васпитање, него су се увукле и неколике телесне махне од којих може имати врло замашних последица. Ми ћемо поменути овде само неколико, и ако их има много више, него што се на први мах може и замислити — а то с тога, што смо ради, да управимо пажњу на ове које су најглавније, а с друге стране и да потсетимо на размишљање све који се у опште интересују васпитањем и напретком наше омладине: докле смо дотерали нашом једностра-

ношћу васиптачком и како нам мало лежи на уму и школска "хигијена.

А). Грбавост или иснривљење кичме.

Ова махна се поглавито развија услед рђавог седења. Наставници не обраћајући пажњу ученицима, да усправљено седе, а заузимањем рђавог положаја без престанка : при писању, цртању, и читању, услед неудесности седишта, рђаве осветљености и др. незгода, постепено кроз неколико година. учења тако почну кривити кичмени стуб, да изгледају просто грбава.