Učitelj

278 МАХНЕ У ВА СОЗРИХАЊУ

се опет може претворити у механички рад, а овај би толико снаге престављао, колико је поменутим отпорима снаге привидно "изгубљено било.

Молекуларна кретања у нашим чулним радовима претварају се у мисли исто онако, као што се сажижање светњака пре_твара у светлост. Али у оба случаја губи се један део силе: "што се претвара оксидисањем оних ткања у топлоту, што у мозгу мисле, а у светњаку се светле. Доказ нам је у томе што се мозак кад мисли и загрева. После јаког умног рада у мокраћи се находи много више сулфата и фосфата. То нам јасно · доказује да су умним радом оксидисани многи делићи сумпора и Фосфора, што се налазе у мозгу као његови саставни делови.

Све је у мозгу тако удешено, како би се материје што брже претварале. Таласи крви што долазе и таласи крви што одлазе; хиљадама влакнастих судова, који квасе непрестано · атоме и ћелице што мисле, а односе атоме што више не могу. мислити.

Заливање крвљу тога механизма нашег мишљења, тако је важно, да чим га залије мало већа количина крви, ми више не можемо правилно мислити, него бунцамо у заносу. Исто тако "не можемо правилно мислити, те морамо бунцати кад је и сувише мала количина крви, која залива орган мишљења. Сам мозак помоћу живаца, који га спајају са срцем, може умерити и ре"гулисати то придолажење крви, која га залива. А то исто чини и хемијски састав крви.

Мисао није ништа. друго до врло савршен облик живота, скоји се управља по истим законима, по којима и сав остали животни рад нашег организма. Што бржи бива рад претварања хране, као што је случај код деце, то ће и вегетативни живот бити бујнији. Што брже и обилатије бива наше сазнавање среством чула, тим веће и бујније произвођење нашег мозга, а то су мисли. Као год што се у детињству вегетативног живота опажа непрекидно апсорбовање хране, прождрљивост. која увећава тело, тако исто и у детињству умнога живота опажа се прождрљивост умна. која је иу једном и у другом случају опасна. С тога је васпитању један од задатака, спречити ову "непрекидну прождрљивост п одредити тачну сразмеру између