Učitelj

'292 МЕТОДИЧКЕ ПРИМЕДБЕ

узастопце, на оваквим испитима, знаће. зашто надзорник не може то сваки пут да чини, па макар и даму дозволи време: седећи и пазећи на сваку реч ђачку целога дана, на онојврућини и запари, тако се замори, да му је тешко и гледати, а камо ли још кога поучавати.

Не могући то чинити, а увиђајући велику потребу за то. испрва мишљах, да све примећено недостатке и погрешке у у основној школи, ошширније изложим у једној засебној књизи, где би методичке примедбе биле груписане по предметима, као што ће иовде бити. Таква књига могла би послужити и место. Методике. Али сам после од те намере одустао: !) с тога, што. "ва сад немам довољно времена и 2) с тога, што мислим да ће се ускоро моћи штампати и Методика.

Услед тога сам се, после, решио, да, бар важније, од тога и оно, у чему се највише греши, изнесем у «Учитељу.» А «„Учитељу» сам наменио овај рад највише с тога, што рачунам, да "тај једини стручни лист за основну школу, прима сваки на"ставник-ца, који уопште води каква год рачуна о своме послу и "дужности, те ће, на тај начин, сваки моћи сазнати: како се ради и у чему се греши у опште у нашим основним школама, м како ваља те погрешке поправити, ко их буде имао у своме раду. Истина, ија сам наилазио на учитеље п у сред Београда, а п по селима, који не држе ни тај једини лист за учитељски | позив, а међутим су врло накарадно предавали ио оним пред- | метима, о којима су изашла у «Учитељу» врло лепо израђена предавања. Али то су већином они, који су и слаби стручњаци и лоши радници, а мање је оних, који мисле да све знају па «немају шта да науче из Учитеља» или који сматрају да су постигли врхунац савршенства у своме послу. |

Али, баш због оваквих, добро је, да св овакве ствари износе у «Учитељу», јер онда сваки може с правом одбити онај вечити изговор: «па нисам знао, да је тако боље; то нисам нигде читао““ којим оваки учитељи-ице свуда заклањају свој нерад и немар.

И ако овде неће бити ове примедбе изложене у оној опширности у којој би можда и потреба захтевала, и како испрва намеравах, ипак ће, надам се, бити довољно опширне да се њима. постигне првобитно намеравани циљ: