Učitelj

268 МАХНЕ у БАСНИЋАЊХ

лости добили су у гимназијама 3!, у реалним гимназијама 12, у вишим реалкама 2 процента. На сваког ученика поменутог. завода долази 25.000 часова, на лекције и домаће задатке а само 657 часова на Физичка занимања у која се рачуна и гимна стика. Та превага умног напрезања над физичким треба, да по пусти. На ученике кварте и терције, дечаке од 12, 13, 11 год. долазе недељно 39 задатка. У по неким заводима број недељ них задатака пење се до 35, а у терцији реалних гимназија наглашујем и подвлачим — чак до 37 недељно. Дивота, господо,“ ми смо сви више мање у најбољим годинама, трудимо се колике силе допуштају, али такав напор доиста, не бисмо могли издр жати. Ужасна су статистичка дата о ширењу школских болести особито кратковидости ученичке, а о другим школским болестим. и немамо још довољно статистичких података. Мени су потребни солдати, ми хоћемо да имамо снажно покољење, које би п0служило отаџбини, као умни вођа и као чиновници. А та маса кратковидих већином није подесна за јавну службу, јер човек,“ који не може да се користи својим очима колико треба, не може ни нама бити од веће користи. Из личног искуства могу вам казати да смо у Каселу имали засебну собу за лекциј са учитељем, с добром светлошћу и вентилацијом, уређену п распореду моје матере, па опет од нас 2! ученика њих 18 но сило је наочаре, а од ових двојица су били тако кратковиди, да ни са наочарима не могоше распознати шта пише на табли Слична Факта осуђују се сама собом и ето за што налазим да је журна потреба да се хигијенска питања у У сИ семина ријама» ит. дД.

У колико год зависи од удесног упадања сунчане светлости способност ока за вид, у толико и сам положај ученика, који заузимају при седењу, читању, писању, цртању и т. д. при чињава доста томе.

Деца обично хоће да држе књигу близу до очијуи злоупотребљују способност виђења на близу или на даљину. Ако је скамија сувише висока, књига је опет близу до очију п мишићи се напрежу; умор као природна последица, напрезања. слаби деци вид, особито оној која су наклоњена кратковидости

још од природе. Можда баш зато и нпаходимо у свакој школи "много кратковидаца. ;