Učitelj

МАХНЕ У ВАСПИТАЊУ 269

ве АИ НЕ Па а Ио трн И леви АРА ВЕР

В.) Наглувост. —

Каква је неизмерна наслада у чулу слуха! И ако није савршено онолико као чуло вида ипак слух има неко више преимућство на срце него. вид. Сунчани зраци утичу пријатно на душу, развеселе и разгале је, и дадну телу неку освежину и дакост, али звуци могу да учине нешто више. Хармоничне ме-' лодије могу да пренесу дух наш из овога света земаљскога у са свим други неизмерни свет насладе и идеала! Насладе у слуху насладе су без досаде и умора, израз безконачне мисли мелем срца, искра одушевљења утеха живота. Божанствени звуци узвишених црквених арија, бацали су фанатичке отпаднике у средњем веку, опет у крило матере цркве.

А сиренски звуци у Омировој Илијади доводили су путнике да забораве на живот!

Слух је први бранилац и чувар човечијег живота. Дивљак у шуми слуша најпре да ли ће се чути рика дивљег звера или топот непријатељског коња, па тако разгледа где је звер или душманин. Наивни путник спасава, се својом дивном песмом од разбојничке заседе, а Инђијанац музиком укроћује змију наочарку. Слух се може назвати потпуно универзалним чулом јер је музика универзални језик којим саопштавају своја осећања и животиње и људи. у

Слух и вид узајамно се допуњују као год дух и тело. Слепац не може да ужива величанствени изглед спољњега света, а глухом је човеку растурено и покварено гнездо унутрашњих осећања и уживања.

Слух се развија и усавршава као исве друге особине човечијег духа. Мало дете чује звукове а не разликује их ни по јачини ни по вивини. Доцнијим развитком оно схвата. и висину п дубину тонова, тако да са потпуним развитком достиже највећи ступањ јачине и осетљивости. Но мало има недостатака који се наслеђују лакше од глухоће. То треба имати на уму вазда при васпитавању.

Није нам могуће износити на овом месту све шкодљиве утицаје, којима је пзложено чуло слуха у опште, јер то би био више посао хигијене, него ћемо се овде само ограничити на

~