Učitelj

ЛЕ.

Руднички је округ подељен на седам срезова: Имена тих срезова, ја сам вам казао, као и среске канцеларије где се налазе. Који зна побројати све те срезове“ По чему ео зову тако; Где је ког среза канцеларија 2

Народ у рудничком округу по селима занима се највише земљорадњом и сточарством, а по варошима трговином и занатима.

У рудничком округу, између свију главнијих места прокопани суп

направљени добри колски путеви. Железног пута у овом округу још нема као што има по другим окрузима.

Пошто ее ученици још једаред пропитају, после краћих репетиција које се морају узгред, пртајући округ при појединим одељцима — учинити, и по што се науче читати исписане речи и налазити исцртаце планине, реке и места, онда им тек треба казати да на својим хартијама прецртају исцртани округ, и показати им то све на мапи.

И најзад, да ученици не би поборавили избројана имена река, планина и места, нужно је све то исписати читко на табли даиониу своје књишке препишу. То може од прилике овако бити, ради систематисања,

4. Кратки преглед рудничког округа.

1. Планине, На северној страни од Западне Мораве планине суРудник, на коме су два виса: Велики и Мали Штурац; Сувобор, Буковик Котленик и Каблар. На јужној страни од Мораве су: Јелица, Овчар, Ђаково, Троглав, Копасник и Столови.

2. Реке. Највећа је река Западна Морава. У њу утичу: Ибар, Белица и Чемерница. У Чемерницу утиче Дичина, а у Дичину Деспотовица. У Ибар утичу: Рашка, Студеница и Јошаница.

8. Знатна места: Таково, Љубић, Брусница, Цветке и Драгољ.

5. Манастири су: Студеница, Жича, Вујан и Трнава.

5. Вароши : Окружна је варош Чачак; варошице су: Горњи Милановац, Краљево, Рашка и Гуча.

6, Срезови су: жички, етуденички, љубићски, трнавски, качерски, таковски и драгачевски.

Прим. Предавање ово, разуме се, да није могуће свршити за један час, него је нужно док се нацрта, исприча и пропита најмање два три часа. И радећи овако методски, а не по уобичајеном шаблону, нису нам потребни никакви уџбеници.

Цвет. Радојичић