Učitelj

498 РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА

циљу за подмиривање редовних потреба, и интереси на капштале сматрају се као ванредни приходи. Ако те суме нису довољне трошиће се новац од забава који пада, а то мора и бити, јер се издаци Учитељ. удружења чине по екупштинским решењима, С овим је састанак закључен. Деловођ, Председник Гл. Одбора, К. И: Димитријевић. Урош Блалојевић.

Оверавају записник : 21. 7. Обрадовић, Н. М. Чолаковић.

17. Састанак, ДРЖАН 3. ДЕЦЕМБРА 1893. године.

Били, су: Ур. Благојевић. Л. Ј. Обрадовић, К. Ј. Глишић, Ник. Чолаковић, Ђ. 0.. Којић, К. И. Димитријевић, Ђ. Јовановић и Ст. С. Станишић,

Прочитан је записник ХУТГ. састанка Гл. Одбора, пи примљен је.

Повела се реч о дугу од срећака „Учитељ, удружења“, који се налази код појединих учитеља — решено: да се од свију потражи дуг, у противном случају потражити признанице снабдевене е таксеним маркама.

Прочитано писмо председника азбуковачког учитељеког збора, којим јавља, да је обновљен збор, и о избору чавништва. — Тражи 20 ком. чл. карата п неколико комада „Правила“ друштвених — примљено ко знању. Да се правила пошљу збору а јавити | управи да дају рукописне признанице члановима на чланески улог,

С овим је састанак закључен.

Деловођ, Председник Гл. Одбора

К. И. Димитријевић. КУ Урош Блљаљојевић.

Оверавају записник: 1. Ј. Обрадовић, Ђ. Јовановић.

18. Састанак, дРЖАН 10. ДЕЦЕМБРА 1893. године. Били су: Ур. Благојевић, Л. Ј. Обрадовић, К. Ј. Глишић, Н. Чолаковић, К. И. Димитријевић, Ст. Ј. Николић, Ђ. Јовановић, С. С. Станшнић и Мих. Станојевић. Прочитан је записник ХУП. састанка Гл. Одбора и — примљен је.

Прочитано пиемо г. Петра Живковића, потпредседника сараорачког учитељеког“ вбора, којим јавља да је за- Сараорце и околину обновњен збор. Јавља, да је се уписало“ 6 учитеља и 5 учитељица за редовне чланове и 1 свештеник за помажућег. Тражи 20 ком. чланских карата и неколико примерака друштв. правила — примљено ж знању, а тим да се управи именованог збора пошљу 5 ком. друштвених правила, а место чланских карата може управа давати рукописне признанице на члански улог док се карте не штампају.

Прочитано пивмо управе левачког учитељеског збора, и управе ужичког учитељеск. збора, којим траже да се глав. одбор заузме на надлежном месту свим силама ва озакоњење новог зак. пројекта, тражи 1 ком. нов. зак. пројекта за збор — решено: да Глав. Одбор јави циркуларом свима зборским управама шта је по тој ствари урађено код г, министра просвете, као и министров одговор, а пројекат не:шиљати ником пошто је у листу „Учитељ“ штампан.

Прочитано пишемо г. Симе Богдановића, учитеља из Богатића, којим моли за 100 дин. позајмице из благајне учит. удружења, због немилосрдног зимушњег гањања, који су га пи нагнали на тражење зајма — решено је: да се поменута сума не може дати на зајам молиоцу. јер је то против правила друштвених.