Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА 499

|_-_____- ___________---

Прочитано тшемо г. Миће Ивковића, члана Главног Одбора из Ниша, којим јавља, да није солидаран са радом Га. Одбора односно размене г. Војковића ва члана надзорног а г. Благојевића за члана л. одбор — решено: Главни одбор одбија прекоре г. М. Ивковића, јер је Гл. одбор радио све на основу правила друштвених изневши своје раз-

логе у плему упућеном зборским управама, које нема потребе да понавља.

ПШрочитана су пшема управе: горњо-милановачког, крагујевачког, прокупачког, јагодинског, голубачког и ужичког вбора, г. Васе Љубичића, члана Гл. одбора, Мих. М. Стевановића, чл. Гл. одбора, којим одобравају поступак Гл. одбора, да г. Војковић иде“ у надворни а г. Благојевић у Гл. Одбор. Из унутрашњости гласају за председника Та одбора г. Уроша Благојевића — примљено ко знању.

Прочитано писмо г. Светозара Огњановића учитеља из Јагодине, којим јавља, да он' није проневерио никакав новац збора звишких учитеља, и окривљује г. Глигорића, као да је он код полициске власти ометао вборски рад — решено: да Финансијски одељак упшта Г. Косту Загорца бив. благајника звишког учитељског вбора и по добивеном одговору поднесе извештај Гл. одбору о тој ствари.

Прочитано пиемо управе вбора лозничких учитеља, којим јавља да је о промени председника пошто је г. Настић поднео оставку на председништво — примљено ж знању.

Прочитано пиемо управе нишког учитељ. збора, којим јавља да управа не одобрава поступак Гл. одбора да г. Војковић иде у надворни, а г. Благојевић у Гл. Одбор Главни одбор — решава: управа је по писму Гл. Одбора, које помиње требала или да одобри аппшљење глав. одбора, или да гласа за кога оће, а она није одобрила мишљење главн.. одбора, а није гласала ни за кога, те се с тога прелази на дневни ред. с

С овим је састанак закључен.

Деловођ, Председник Гл. Одбора, К. И. Димитријевић. Урош Бљаљојевић.

Оверавају запленик : Л. 7. Обрадовић, Ђ. Јовановић.

19. Састанак, дРЖАН 28. ДЕЦЕМБРА 1893. ГОДИНЕ.

Били су: Ур. Благојевић, Л. Ј. Обрадовић, К. Ј. Глишић, Ник. Чолаковић, Ђ. С. Којић, Ђ. Јовановић, Ст. С. Отаншшић, М. Станојевић и К.И. Димитријевић.

Прочитан је ХУПТ. вапиеник и примљен је.

Предеедник ваопшти, да је био пред Божић код г. Бакића и молио га да као председник комисије за израду пројекта зак. о основн. школама сазива често седнице, како би ве посао што пре свршио.

Т. Бакић је пајавио да је увек учитеље помагао, па ће им и у овој прилици помоћи колико може — одлучено: да се то има на уму, а одређен је г. 2. Ј. Обрадовић, да молбу понови после 7—8 дана.

Председник саопшти, да има доста посланика, који би путем предлога изнели у екушштини пштање о учитељској сталности, повишици плате, трпестогодишњој служби, и да се двојком губи само она година, у којој је добивена, али да би то према државном уређењу морало отићи одмах Држ. Савету на оцену. Државни Савет пак веома споро ради због државног суда и те би се појединости отегле исто толико, колико и цео пројекат, кад иде редовним путем — г. министру и просвет. савету — решено је: да се 0 том известе вборске управе, а пројекат нека иде својим редовним путем, као што је и конференција учитеља, који су пројекат радили, мислила.

Председник јавља, да је молио г. министра, да поднесе скушитинско решење Њ. В. Краљу на потпис, како би се јануарска свеска „Учитеља“ већ могла штампати у