Učitelj

200 РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА г

држ. штампарији. Г. минпетар је пајавио, да ће то учинити чим му екупшт, председништво решење пошље — одлучено је: да се ово прими к знању, и да уредник „Учитеља“ о том води брогу, и опет отиде коме треба, ако указ о поменутом решењу браво не изађе, |

Цредседник саошшти. да треба саставити спискове лица, која ће се на забаву звати — одлучено је: да се повивнице чиновништву пошљу по шематизму, а благајници са Станишом Станишићем да саставе списак осталог грађанства. Нарочита позивница да се спреми за Њ. В. Краља -

Књижничар С. С. Станишић, прочита извештај о стању друштвене књижнице, и одбор је — решто: да се сав без измене усвоји са свима предлозима, јер је марљиво израђен. Књижничар ће бити дужан водити рачун о том, да се све ствари у извештају изврше, — у |

Председник пита остале чланове Гл. одбора: има ли разлога мењати друшш. мра- 6 вила, напомињући, да о том озбиљно треба промислити с тога, што њему изгледа да учитељетво у Србији није удружено, као што ве мисли, и да се до вад кло организована "снага није мотла појавити сем неколиких ерећних случајева у почетку оснивања до 1888. т.

Повле подуже дебате о правилима — решено је: да председник с Мутниковићем,. 1 Ј. Обрадовићем и Ј. П. Јовановићем саставе нова правила и одбору изнесу.

Како се многе зборске управе обраћају Гл. одбору п траже за своје чланове чланске карте, којих нема штампаних — решено је: да се чланске карте штамнају, само за ову тодину и управама зборским, које су тражиле пошљу.

Прочитано писмо управе прокупачког учитељ, збора, којим шаље извештај о 8бор-

ском раду — одључено: да се упути уређивачком одбору, на оцену па на даљи рад. # Прочитано писмо управе посавеког збора, којим тражи дипломе ва: г. Илију Андро-

Фбаштића и ерез посавеки, па по пријему истих новац одмах да исплати — решено: да се дипломе утемељачке испошљу.

Прочитано писмо сталног крушевачког окр. одбора, којим јавља да је се округ пуппеао за члана добротвора са улогом од 300 дин. и да ће се новац послати 1894. год. — примљено к знању.

С овим је састанак закључен.

' Деловоћ: Председник Гл. Одбора К. И. Димитријевић. Урош Блалојевић. Оверавају запиеник: Мих. М. Станојевић, Л. Ј. Обрадовић.

20. Састанак, дРЖАН 80. ДЕЦЕМБРА 1898. године.

Били су: Ур, Благојевић, Л. Ј. Обрадовић, К,. Ј. Глишић, Ђ, Јовановић, Ђ. 0. Којић, С. С. Станишић, М. Станојевић, К. И. Димитријевић, и Ст, Ј. Николић. Прочитан је записник ХТХ. састанка Гл, одбора, и примљен је.

Прочитано пишемо управе лесковачког учитељ. збора, којим јавља да је од давате забаве у прошлој години упровашћено 70:05 дин. па и од готовине збореке 1'50 динара. | Кривицу баца на Христодора Тавића, бив, благајника. Јавља, да су довадањи председник и благајник поднели оставке, а на њихова места изабрати, г. Ур. В. Ковачевић ва председника, а ва благајника г-ђица Марија Милосављевићева — решено је: да председник учини по овом писму шта треба: , :

Прочитана писма ових зборских управа: бање брестовачке, хомољске, сараорачке, "тополеке, којим јављају да су обновљени зборови и о избору управе — примљено к знању.

Прочитана ппема управе: космајског, младеновачког, темнићског, лесковачког,