Učitelj

А ~,

РАД РЛАВНОГ ОДБОРА 501

поречког, посавеког учитељскогт вбора, којим одобравају поступак Гл. одбора, да г. Војковић буде. члан надзорног ат. Благојевић члан Гл. одбора — примљено х знању.

Прочитано писмо председника ужичког учитељ. вбора, којим јавља Гл. одбору да је дружина ђака ужичке реалке молила, да јој се лист „Учитељ“ даје или бесплатно или у пола цене — решено: да се дружини ђака ужичке реалке даје лист „Учитељ“ у пола цене.

Прочитано писмо управе лесковачког учит. збора, којим ставља у дужност Глав. одбору, де се заузме ва овакоњење нов. зак. иројекта, ако не цео, а оно бар: учитељ. сталност, повишице плате и 80-годишња служба и Гл. Одбор је — решио: да се ова потраживања имају на уму.

Шрочитано писмо управе прокупачког учит. збора, којим јавља, да су сег г. Радисав Милојевић, адвокат из Прокупља и Ник. Чобановић, благајник из Прокупља, уписали за чланове утемељаче — примљено к знању ба захвалношћу, и путем штамле изјавити им благодарност.

Прочитано писмо Ник. А. Јовановића, учитеља из Рогаче, којим моли Гл. Одбор за један примерак „М. Србадије“ и друге подесне књиге за децу, јер је установио ђачку књижницу — решено: да се пошље 1 ком. „М. Србадије“, јер од тих дечијих књига вамо ње има.

Прочитано писмо управе азбуковачкот учитељ. збора, којим тражи правила и чл. карте. Сем тога јавља да се аборека имаовина и др. ствари налазе код г.'Ж. О. Кретића бив. бларагајника п тражи да Гл. одбор нареди, да Кретић испошље авбуковачком збору по тражењу — одључено је: да председник уради што треба према овом писму и одговору г К. 0. Кретића, јер се види, да нема ничега несавеснот и да је преписка почета услед неспоразума.

Поведена реч о томе, да ли према чланцима, који се штампају у „Учитељу“ треба да стоји „педагошки“ лист, или „педагошко-књижевни“ — од2учено је: да испод назива „Учитеље стоји „педагошко књижевни“.

Деловођа јавља Гл. одбору, да има много нештампаних записника Гл. одбора и решено је: да се сви нештампани записници оштампају у јануарској свесци. па у будуће да се штампају записници у свесци за онај месец у коме се седнице буду и држале.

Г. Срета Хаџић предавач из Ниша, пита да ли има „Учитеља“ за 1884. и 1882. вод. по пријему ће платити шта буде стало. Главни одбор ценећи и уважавајући вавлуге и рад на учитељ. удружењу — решено је: да се „Учитељ“ ва 1885. пошље г. Хаџићу на поклон, као свом сараднику, а за 1884. нема штампан.

Прочитано писмо г. г. Влад. Стојановића и Ал. Марића слушалаца педагогије из Јене, којим нуде свој превод „Основи педагогије“ од Рајна, профевора јенског универвитета — решено је: да ве поменутој говподи пише, да пошљу свој превод, па ће Одбор урадитн шта треба.

Г. г. Браћа Алатини, трговци из града Солуна преко управе монопола дувана и соли послали су 500 дин. у злату „Учитељ. удружењу“ — одлучено је: да ве путем штампе изјави поменутим приложницима благодарност.

(6 овим је састанак закључен. |

Деловођ, Председник Гл. Одбора

К. И. Димитријевић. Урош Благојевић.

Оверавају записник: Ђ. (0. Којић. 0. .0. Станишић.

21. Састанак, држАН 18. ЈАНУАРА 1894. ГОДИНЕ. Били. су: Ур. Благојевић, Л. Ј. Обрадовић, К. Ј. Глишић, Ђ. С, Којић, К. И. Димитријевић, С. О. Станишић. Ђ. Јовановић п М, Станојевић. Прочитан запшеник ХХ. састанак Гл. одбора и — примљен.