Učitelj

502 1 РАД главног ОдбоРА

Прочитано пиемо предеедника ћуприског учит. збора, којим јавља, да је г. Никола М. Ристић, трговац, председник и члан сталног окр. одбора постао члан утемељач. а то. је положио ва покој душе свога оца Милосава — Личе Ристића, бив. тргов. — примљено « знању са захвалношћу, и путем штампе изјавити благодарност.

Прочитано писмо председника мачванског учит. збора, којим јавља да су 5 чла"нова дали улог чланеки, а други ће положити 80. ов, м. приликом забаве, која ће се држати 30 ов. м. и да ће новац и од забаве и од улога као и за три претплатника послати у мес. Фебруару — одлучено: да благајници ураде што треба, по ранијим решењима гва овакве ствари. |

Прочитано писмо предеедника звишког учитељ. збора, којим јавља да је збор давао забаву са игранком и лутријом пр.год. у корист своје књижнице, и да су неки чл, наплатили путни трошак по 4-—5 дин. од новаца који је на забави пао, те тиме оштетили збор. књижницу. Председник је био против те одлуке — одлучено: пошто збор није држао забаву у корист касе учитељ удружења, већ у корист своје књижнице, одбор то не може расправљати, а сматра, да су напомене председника умесне.

. Прочитана молба Катарине жене поч. Јове Јакшића, уч. из Стублине, којом моли "ва помоћ из благајнице „Уч. удружења“ — решено: да се молитељка упути учитељској | екупштини, јер Гл. одбор није надлежан за давање сталне помоћи. Прочитано писмо г. Тоше Ракића, уч. у Ст. Паланци (Бачка) којим тражи лист „Учитељ“ за 1889. 1892. год. и неке свеске потребне му, и послаће за то 10 Фор. «одлучено: да се упути благајницима на извршење.

Прочитано писмо председника друштва „Шумадије“ у Грацу којим моли, да се поменутом друштву шаље лист „Учитељ“ бесплатно за књижницу — решено: да се друпштву „Шумадији“ шаље „Учитељ“ бесплатно.

Прочитано пиемо председн. ловничк. уч. збора. којим ставља Гл. одбору у дуж"ност, да се заузме за измене у закону, као: еталност, плата; и председника ресавског учитељеког збора, којим изјављује Гл. одбору хвалу на раду итруду око нов. законског пројекта. Ставља у дужност Гл. одбору, да се заузме ва: сталност и 30 год. службе, ако не може цео закон проћи — решено: да се ова потраживања имају на уму, па да се према приликама уради шта треба.

Прочитано писмо управе нишког учитељеког збора, којим протествује о размени чланова Глав. одбора — тримљено ж знању п да се преко овога пређе на дневни ред.

Дружина ђака београдске учитељ. школе „Будућност“ позвала је Гл. одбор, као преставника учитељства у Србији на овогодишњу забаву — одлучено је: да се помену“ тој. дружини да педесет динара прилога.

Повела се реч о темама, које би се читале на Х]. учитељској скупштини у Ја години, п после разговора о томе — одлучено је: да се узме и распише учитељима ова "тема : „Какве су данас наше тколске граде, и какве би требале да су према нашим приликама“

До 1. Јуна тек. год. писци треба да пошљу Гл. Одбору своје расправе о овој „етвари. Најбоља расправа биће идуће године штампана у „Учитељу“ и награђена — ако „екушштина реши. Ко год хоће може писати о овој теми.

С овим је састанак закључен.

Деловођ, Председник Гл. Одбора

_К. И. Димитријевић. Урош Блљаљојевић.

Оверавају записник:

17 Обрадовић, Ђорђе · овановић.