Učitelj

29'

нису радили целога дана, рекоше домаћину: Хвала ти, домаћине, али. ми нисмо толико заслужили! А једном од оних раденика, који су од. јутра до мрака радили, учини се, да није право, да подједнако добију и они, који су само 2—8 сата радили као и они који су цео дан радили.. Тада се домаћин наљути и рече: „Ти си примио колико си заслужио по погодби и ништа ти нисам неправо учинио, за то узми што је твоје. и иди. Ви нисте ништа тиме изгубили што ја оћу, и овима, који су последњи дошли на рад, да дам колико и вама. Ја имам права да распо, лажем са својим новцима, како ја оћу и ви немате права да се због тога љутите на мене, нити ви треба да завидите СРАДЕ својој, што и они имају, колико и ви имате!

Кад је Ис. Христос довршио ову причу, казао је још и ово: Домаћин је знао, да су најзаслужнији били они раденици, који су целога дана радили, и да су они имали првенство над онима, који су доцније дошли на рад; али за то што су они увредили домаћина, и што су се показали према браћи својој завидљиви, а они други, који су били мање заслужни, показали благодарни пред домаћином, то је и домаћин сад више волео оне друге но оне прве.

На крају свега рекао је И. Христос: Посљедњи могу бити први, а први посљедњи. - :

Пропитивање: Јесу ли сви били добро разумели, што је И. Христос говорио о Царству божјема — Па шта је радио да би га боље разумели2 — О чему је И. Христов онда причаог — Испричај ту причу. Шта је било кад су раденици дошли домаћиновој кући да приме зараду 2 — Шта је Ис. Христос при крају своје приче додао, о првенству и. заслугама тих домаћинових раденикаг — Шта је на крају свега рекаог

=

Ову Христову причу треба овако разумети:

Бог је дао људима заповести како треба да живе на земљи, и обећао је, да ће свакога наградити. који буде радио како је Бог заповедио, онако исто, као што је и овај домаћин позвао раденике и заповедио им шта ће да раде, и обећао Тим да ће им платити за то.

Као год што су једни раденици радили што им је он заповедио, још од јутра, једни од подне, а једни су отпочели рад пред сами мрак, тако исто, неки људи слушају божје заповести и по њима раде још од детињетва, неки пак у младости греше, али се доцније, кад постану одрасли људи, покају и поправе, а неки се покају и поправе тек под. старост.

Па као год што је онај домаћин свима раденицима дао једнаку награду, т. ] и онима, који су му радили само 2—8 сата, дао је колико и онлма, који су му целога дана радили, тако исто п Бог може дати и онима, који су и доцније отпочели живети и радити по божјим заповестима, онолику награду, колику и онима, који су целога свога живота слушали божје заповести и по њима живели.

#