Učitelj

:80

Као год што они раденици, који су домаћину целога дана радили, нису шмали права да се љуте на домаћина што их је изједначио с онима који су само мало радили; тако исто ни они људи, који су раније почели да слушају божје заповести и да по њима раде, немају права да се љуте на. Бога, ако их Бог изједначи у награди с онима, који су доцније 'отпочели слушати божје заповести, и по њима живети.

Као што онај домаћин није учинио никоме никакву неправду, тиме дшто је све раденике изједначио у награди и као што то ни једноме "раденику није требало да буде криво; тако исто никоме не може бити криво, ако и Бог у награди изједначи и оне, који су раније почели слушати његове заповеди и по њима живели, с онима, који доцније почну „слушати божје заповести п радити како Бог заповеда.

Ка што је домаћин знао, да су најзаслужнији они раденици, који су му најраније почели радити, и да они имају првенство: тако и Бог зна, да су најзаслужнији и да имају првенство они, који су најраније отпочели живети по божјим заповестима, али као год што се домаћин „наљутио на оне своје раденике који су имали првенство, за то што су се они без права љутили на домаћина и што су били завидљиви према · својој браћи; тако исто и Бог ће се наљутити на оне, који имају првен- _ ство у Царству божјем, ако се и они љуте на Бога, кад их Бог изјед„начи у награди с онима који су мање заслужни. И као год што је „домаћин више заволео оне који су имали мање заслуга но оне што су имали више заслуга и првенство, (за то, што су се без права љутили на домаћина и што су завидели својој браћи) тако и Бог може више заволети оне који имају мање заслуга но оне, који имају више заслугаако се они неправо љуте на Бога и ако завиде својој браћи, и тако дакле: Последњи мому бити први а први последњи.)

Пропитивиње: Ко је добро упамтио: како треба разумети ову причу о најамницима, и шта је И. Христос њоме хтео да покаже>2 (Много Је боље да један ученик све ово понови, 2 ако то није могуће треба давати "мања питања.)

Пропитивање свега: Шја је И. Христос говорио о Царству "божијемг — Шта је још додао да би га људи боље разумели2 — За што је Ис. Христов и то додао. За што је хтео, да и рђави људи увиде, "да и они могу ући у Царство божје2 — Јесу ли сви људи то добро _разумели 2 Па шта је радио да и то боље разумеју2 Испричај причу о најамницима! — Шта је при крају те приче Ис. Христос додао, о првеноству и заслугама 2 Какву је изреку на крају приче РА — Како треба разумети ову причу 2

јов. Л. Јовановић

1) Учипиће се можда, да је разјашнење значаја ове приче ошнирио, ну то тако „мора бити за то, што у томи јесте сва васпитпа важност у предавању Христових прича,