Učitelj

Како ће постати угао 2 Иду ли краци код угла у једноме правцу 2 Јесу ли сви углови једнаки по величини Који се угао зове прави угао2 А оштри Колико степена има раван угао 2 Колико можемо добити правих углова из испупченог равног углар И т. д пропштати о свима угловима.

Изађи, Н., на таблу па нацртај све углове али све редом по вели чини, почев од најмањега,

Изађи, М., па код сваког угла назначи кодико може да буде велики.

Шта сам сад радно 7 (Повуклисте две црте) (Сл. 15). У ком правцу 2 (Унавкрст; једну преко друге). Ја сам овде једном цртом која је ишла у једном правцу, пресекао другу црту, која је повучена у другом правцу Колико сам овде добио углова 2 (Четири). Ја ћу да обележим углове п сваки ћу да означим разним словом: а, 6,в г. Јесу ли сви ови углови једнаки 2 (Нису). Е пазите. Они углови који су на једној страни од црте зову се наспрамни. Тако су угао а и угао 6 наспрамни. Наспрамни су у угео а са углом =, Наспрамни су углови 2 са в, нов са 6. А они, који су један према другом зову се умакрсни. Унакрсни су угао а са углом в, п угао 6 са углом 2.

о - Сл. 15. Који се углови зову неспрамни 2 (Зову се они, који су један поред другог — који су на једној страни црте). А унакрени 2 (Унакрсни су онш, који су један према другом). Јесу ли овде наспрамни углови између себе једнаки (Нису). А унакрени 2 (Јесу).

П. Угломер.

Имају људи једну справу, којом мегу да измере величину свакога угља, па тачно да кажу колико има степена. Та се справа зове угломер. Ево видите како пзтледа (Треба показати). Како ово није тешко направити, то њу може сваки од вас имати. Показаћу вам како да направите.

Узећете једну подебелу белу хартију, као што је ова'). На овој хартији повући ћете две равноодстој:е – параделне — црте у размаку 2. с. м., дужина обеју црта нека буде око 15 с. м. Крак шестара, на. коме није плајвав ставите у половини горње црте а други крак пустите. Повуците сад полукруг. Сад да стегнемо шестар за 2. с. м, и да повучемо други полукруг за 2. с. м. паралелни са оним првим. (Сл. 16). (Види слику на 51. страни). Сад ћемо сву хартију око полукруга исећи, а тако исто исећи ћемо хартију и у полукругу. И ето, ово је угломер, само што још пије обележен. — Ајд' и да га обележимо.

Колико има круг степена 2 А пола круга 2 (1809). Овде, дакле, од краја до краја има 180". Мп ћемо назначити у : очетку полукруга О (нулу)

') Учитељ треба да спреми хартију, шестар и ножи да пред ђацима прави угломер.. Деца ће после врло лако то сама саградити. 5