Učitelj

>

58:

равнокрака 2 А који су разнострани 2 Какви могу бити троугли по угловима 2 Којп су правоугли троуглиг Који еу тупоуглиг А који су оштроугли. троугаи. Нацртати све ове троугле п питати их које је који троугао.. После заповедити им да они, напамет, нацртају на табли по који од ових. троуглова.

Шта сам сад нацртао 2 (Један четвороугао). Колико има он страна“ А углова Какве су овде стране по величини (Све су једнаке) РА углови 2 (И углови су једнаки). Какви су овде углови (Сви су прави). Колпко свака има степена 2 (Сваки има по 909). Колико имају сва. чег тири 2 (Имају 8360").

Ја ћу овај четвороугао да преполовим једном цртом, п то из једног. угла у други 2 (Сл. 23). Колико сам добио троуглова 9 (Два) Колико су еви углови у четвороуглу имали степена # (860").. А који је део троугао од четвороугла 2 (Половина) Па колико ће онда сви углови у троуглу имати степена 2 (Имаће 1809).

Јест сваки троугао половина је четвороугла: п има и половину степена. Сваки, дакле, троугао т. ј. сви углови у њему, имају заједно. 1809, а свакп је троугао половина четвороугла.. То ћете још боље знати кад почнемо да учимо о четвороуглима.

М. В.. ОРПОСКИ ЈЕЗИК У ПРИПРАВНОМ РАЗРЕДУ") (ПРИЧАЊЕ: О ГАВРАНУ И лИСИЦИ). —>дПазите! Хоћу нешто да нацртам. — Шта сам нацртао 2 (Нацртао

си дрво). Шта сам сад нацртаог — Сад си напртао тицу на грани. Пазите сад. Шта је ово 2 — Ти! То је лисица. Хоће да поједе тицу (случај, је да су ово пре тога цртали). Јесте ово лисица, али неће да поједе ову типу, него хоће друго нешто. Ја ћу сад да вам кажем шта хоће, Пазите:

#) Шта је то приправни разред у неким нашим шкодама, биће познато многим. нашим учитељима, али шта се у томе разреду има радити; и како да се ради, то им пеће бити познато. За какво упуство не могох сазнати. сем оног непотлупог од 1810 г. које је 1882 г. прештампано и исте године разаслато и препоручено учитељима. Из искуства сам уверен да се са језпком може и даље ићи но што се поменутим расписом и упутством препоручује. Може се прелазити и на причање, а, за то су најподеснијебасне — јер су кратке, јасне, а деци занимљиве те ће их већма мамити на српски говор.

До сад није штампано у „Учитељу“ ви једно предавање за ову шкоду, а она су врло потребџа. За то и написах ово. Поступак у предавању прича у приправном разреду, видеће се ниже, из самог предавања.