Učitelj

52

2. Подела троуглова. Шта сам сада нацртаог (Сл. 19). (Троугао). Која је овде страна најдужа 2 (Све су три стране једнаке'. Који је угао највећи 2 (И сва су три угла једнака).

Запамтите : онај троугао, коме су све три стране "једнаке ц сва три уља једнака, зове се равнострани "троугао.

Којп се троугао зове равнострани 2 Зашто баш равнострани 2 (Јер су му НЕ равне по дужини). Какви су у овом трдуглу углови по величиви 2 (Сви су оштри) да то, што су му сви углови "оштри, зове се оштроугли троугао.

Ево вам други троугао. (Сл. 20). Јесу ли овде стране једнаке 2 (Нису). Има ли којих страна једнаких > (Има само две) А иашвен каква је трећа 2 (Краћа).

Кад су код троугла две стране једнаке а трећа краћа „но може бити % дужа — онда се такав троугао зове равнонрани.

Ол 19.

Који се троугао зове равнокраки2 Каква је разлика између равностраног п равнокраког троугла. (Тамо су све стране п сви углови једнаки, а овде — код равнокраког "само су две стране између себе једнаке п два су угла једнака. Са. 90.

Шта сам сад пацртао 2 (Троугао). (Ол. 21). Какве су стране по величини код овога троугла (Све су разне). Јесу „аи углови једнаки 2 (Ниџеу, и онп су разни по величини). Онај троугао код коза су све три стране ц сва три угла неједнака по величини, ове се разнострани Сд.2. троугао.

Који се троугао з0ве разнострани > Који је угао највећи у овом троуглу 2 Какав је то угао 2 Упамтите: За то што је у оваком троуглу највећи туп угао, зове се још п тупоуљли троугао.

Има још једна врста троуглова. Да вам нацртам. (Сл, 22. Какве су су овде странег Две су једнаке а трећа је дужа). Какав је онај угао, што је између две једнаке црте 2 (Прави угао). с

Овакав троугао зове се правоугли трофао. Код овога троугла две црте које састављују прави угао, "зову се катете, а она што спаја те две катете зове о жипотенуза. , Сљ22.

Који се троугао зове правоугавни троугао. Какав је један угао у "оваком троуглу 2 (Прави угао). Како се зову стране, које састављају прави угао 2 (Катете) А шта је хипотенуза 2 (Која спаја две катете).

Сад ово упамтите: Троугли се деле по странама п угловима. Какви „могу бити троугли ни странама 2 Који су равнострани троугли 2 Који су