Učitelj

654 О ПИСАЊУ 1

Као што се види из ове слике, даска је за писање, код ове клупе, општа и непокретна. Предњи део ове даскв, за 3—1(' б. м. лежи водоравно и ту стоји крижуља. писаљка, држаља и мастило при писању. Од овога водоравног дела почиње нагиб. даске за писање, који треба да је што блажији. Блажији нагиб. ове даске нужан је због усправног писања, које данас задобија. све већи број приврженика; и што при писању неће спадати таблица и прописи.

Површина даске за седење удешена је према телу као и код Кунцеове клупе. У свези са даском за седење стоји наслон, који је у доњем делу удешен за задњи део карлице, а горњи део наслона одговара доњим обртњима слабинског дела. кичменог стуба. И тако је наслон код ове клупе удвшен према, савијутку кичменог стуба. Код ове кљупе нема засебвих наслона већ је општи, што је много практичније, но што су клупе. са засебним наслонима.

Ова клупа има даску за ослањање стопала, што изискује потреба са гледишта здравственог.

Испод даске за писање налази се за сваког ђака засебно. одељење за књиге.

Како свака школа може лако набавити ове клупе, то настаје питање, како ће се одредити дистанција и диференција. код ове клупе, јер је то најглавније питање код сваке школске клупе. Дистанција и диференцији код ове клупе може сам учитељ изнаћи кад по величини издвоји ђаке у групе, па онда пробањем може се ласно изнаћи колико треба да је дистанција а колико пак диференција, при чему ваља имати на уму, да труп буде удаљен од даске за писање око 3 6.м. а руке кад леже положено на дасци за писање, да у лакту чине го: тово прав угао.) Но још лакше ће се ово изнаћи, кад се зна, какав положај треба да заузме тело при писању.)

Држање тела при писању

Тело при писању треба да заузме овакав. положај: труп треба да стоји усправан и толико удаљен од даске за писање, да дистанција школске клупе не буде никад мања од 2 а ни већа од 5 с. м. Руке до близу лакта треба да леже на дасци за писање тако, да у лакту чине готово. прав угао. Доња. ивица таблице и прописа намести се тако, да са стражњом

ивицом даске за писање чини угао од 15— 20". Повијени прсти

1) Истина оваквој клупи могло би се замерити што је ђаку у њој тешко стајати. Ади кад се зна, да клупа вије за стајање већ за седење и да ђак никад дуго не стоји у нљлуви, — онда отпада и та готово незнатпа замерка.

8) Џри бојадисању шкодске клупе треба, пазити, да се не- бојадише отровном бојом.