Učitelj

ПО О А ЊУ 655

леве руке држе пропис или артију при писању. Стоџала леже водоравно на дасци; голенице стоје усправно а бутњаче водоравно и чине у колену прав угао. При писању ноге су растављене и не смеју се савијати, као што се не смеју ни груди наслањати на даску за писање.

У почетку ваља, свом збиљом настати, да сваки ђак седи правилно, држи тело, држаљу или крижуљу као што треба. Деси ли се, да понеки ђак ради ово са натегом, томе ђаку треба учитељ да притекне у помоћ; јер, кад се у почетку деца навикну на правилно седење и држање тела, пера и крижуље — онда ће то доцније ићи без икакве натеге. Држање тела и пера као и седење при писању, може учитељ да исгведе по команди а то је у почетку готово нужно. Погрешке,. које деца учине у току писања, не треба исправљати прекидајући наставу, већ кад се сврши једна реченица, или читав одељак, онда ће учитељ исправљати погрешке у присуству дотичног ђака.

Учитељ мора у свему а нарочито при писању бити тачан, па кад деца виде, да ту нема попуштања, онда ће и сама деца гледати, да правилно седе, држе тело, држаљу или крижуљу, што је најглавнији услов за ванредно писање.

Али, и поред овога, писање се не да-ни замислити без потребног материјала дечијег и школског

| Дечији материјал

У дечији материјал за писање долази: таблица, крижуља, писаљка, сунђер, прописи, прописнице, веџбанке, тартија, мастило, перо шч држалљп. у

|. Таблиц:. За прву употребу писања јесу таблице с линијама. Истина, млоги педагози доказују, „да је лакше вежбати руку на хартији помоћу писаљке; јер вежба крижуљом на таблици троми руку. Но ово се даде правдати, тиме, што су ове таблице добре због јевтиноће.

У новије време, прављене су таблице од неке беле смесе, па је по њима писато црним писаљкама, али су ове таблице скупе и крте, те се лако ломе.

За наше прилике, кад се још узме у обзир и то, да се велики број сиромашне деце школује, — најбоље су таблице. од шкриљца, које се сада употребљују и које морају бити глатке, јер се на рапавим таблицама, не могу писати црте лепо. и правилно. Ове таблице треба да су с једне стране ишпартане у квадратићима, да би се олакшао посао деци при пртању и писању. С друге стране ишпартане су тако, да ширина 'из-