Učitelj

622: МЕТОДИЧКЕ ПРИМЕДБА

могу, гледајући у таку једну слику да виде оно, што је том сликом престављено, гледајући у карту. да виде истинско земљиште. А то значи, сад им се помоћу карте може давати престава о земљишту. -

Тек пошто је ово готово може се земљошисна карта употребита као средство наставно при предавању Земљопива.

Ако је дакле, рађено како ваља у П. р. онда се, одмах. првога часа, може употребити карта као средство за познавање даљега земљишта Али то се неће чинити, зато, што је опште: правило у настави, да ученик не треба ништа да упознаје и учи. ни по моделу ни по слици ни по карти, што може у истини. посматрати. Па тако ни земљиште. Докле год га ученици могу посматрати, дотле ће га учити само посматрањем. Међутим, у П. р. ученици нису учили о. целом земљишту. које могу посматрати из своје околине, особито са узвишених места, с брда, но само за један час унаоколо од школе. Сад, ће на то наставити и посматрањем упознати даље земљиште у свима правцима, докле год могу с висине своје околине прегледати. За то. ће им требати, да изађу више пута у околину, на све стране, и да се испењу на све повеће висине, одакле се може далеко видети, те да одатле посматрају, парче по парче земљишта кад. што су радили у П. р. То треба да се учини бару 4 правца. од школе, најмање за два сата удаљена, већином пешке. Идући тако, учитељ скреће пажњу ученицима, те ови посматрају % описују: у ком ву се правцу кренули од школе, којим путем, куда пролазе, како је земљиште и имена појед. река, брда, места, живот на томе земљишту, (усеви, њиве животиње, биљке, камење, а све у узрочној вези: земљиште, влага, топлота у долини и на висини, ветар, разлике у биљу, животињама, па у неколико и у занимању људи), положај и величина појединих доља, равница, брда, река и т.д. према зиколи и месту, где је „школа, историска места, где ће учитељ застати и испричати им дотични догађај или најважније рећи о: личности чији је ради живот везан за то место. Једном рећи: ученици ће посматрати и упознавати не само земљиште, но и цео живот на њему и у њему, објашњујући то у узрочној вези, у колико досеже разумевање ученика Посматрано и примећено треба ученици дотле ди описују, докле сви не умедну то добро чинити.

Свако тако посматрано и описано парче земљишта ученици. ће после престављати, најпре пластички, па онда цртама, на. онај исти начин, како су то чинили у П. р.: најпре одредити. и казати положај онога што ће се престављати, према школи, па онда величину, где ће, колико, како. и зашто преставити.