Učitelj

43

"тетке вариј за то се масна јела сматрају као тешка храна. Таква се храна више и радије зими троши него лети. Масна храна више прија и подноси онима, кеји раде тешке радове, и који се на хладноћи пу пољу «баве, него онпма који раде лаке радове, а не крећу се довољно.

У тешка и масна јела спада и: зејтин који се цеди од маслина,

Шропитивање.

Варива, као што су: сочиво, пасуљ, грашак и боб, врло је добра храна за све здраве људе п одраслу децу, само их треба добро скувати. «Она су у пола слабије од меса хране и два пут се теже варе. Млада варива лакше се варе од зрелих. Махуна је несварљива.

Жита, као што су: пшеница, раж, јечам п кукуруз слабија је храна · од варива, али се брже варе. Кад се жита самељу добија се брашно, Е од кога се меси хлеб, који се скоро уза сваку храну једе. Хлеб је најобичније јестиво. Најбољи је хлеб од пшенична брашна,. па онда од ражн, јечма и кукуруза. Црни хлеб боље храни слађи је пи брже се вари него бели хлеб. Бели хлеб је само леп по изгледу. Хлеб не ваља јести док. је врућ Здравији је дакле хлеб устајали него скорашњи. Бољи је хлеб добро печен него недолечен.

Пропитивање

Пиринач, кромпир, купус, кељ п т. д. сами за себе кад се једу слабо и мало хране, али помешани с месом и другом јачом храном добра «су јестива; особито у лето кад човек не може да поднесе тежа пи ма„снија јела.

И гљиве, које су скорашње ин које познајемо да нису отровне, добре «су за храну, само се потеже. варе

Воћа, као што су: грожђе, јабуке, трешње, лубенице, крушке, шљиве т т. д. слабо хране, али кад су зрела добро их је јести. Зрело воће освежи и разблажи човека, а потпомаже п варење јела у желупу. Нај„боље је јести кувано воће. Од свега воћа најздравије је грожђе. Оно је и лек за људе што болују од грудних болести Зелено п труло воће за «сваког је шкодљиво После воћа није добро пити воду, пиво или млеко

Пропитивање.

Од минерала веома је нужна вода нашем телу. Вода је псто тако потребна као и ваздух. Без воде не бисмо могли живети. Болесници, жоји не могу по некодико дана ништа да једу, да не пију воде, не би могли живети. Чиста вода је најздравије пиће за сваког. Чиста је вода. „она, која је бистра п свежа, која је без боје, без мириса п укуса. Најбоља је изворска вода, а најгора барска, јер у њој има увек трулежи. Врдо хладна вода шкодљива је за желудац п зубе, а особито после врућих јела. Врло хладну воду треба шти мало по мало, а никако је је не треба пити онда кад смо уморни и загрејани

Кажи све, шта сам о водп рекао Какве има воде Која је вода. чиста п здравар — Кад не треба воду тшти 2

Којп је још минерал потребан нашем телу сем воде.