Učitelj

44.

Со се меће у јела да буду укуснија, јер су неслана јела бљутава. Со потпомаже варење јела у желуцу. Биљну храну треба више солите него животињеку, јер се тада брже и лакше вари. Преслана јела нису добра, јер изазивају жеђ.

Кажи што за со. да што се меће у јела 2

Да би храна била пријатнија и укуснија, и да би је желудац лакше сварио, употребљују људи сем соли још неке зачинке. |

дЗачинци се деле на пића, љуте, киселе пи слатке зачинке.

У цића спада: вино, пиво, ракија, кава и чај. Сва су ова шћа шкодљива и нездрава кад се прекомерно и много пију. Деца п младићи. и здрави људи не треба никако ни да пију ова пшшћа. Само слабуњава деца могу пити по мало вина после јела. Од прекомерног пијења пића. добија се дрхтавица, падавица, водена болест и лудило; слаби се желудац и тако се живот скраћује

Љути зачинци јесу: паприка, бибер и лук, а кпсељи : сирће п лимун. „Љути зачпнци нису за децу, нарочито паприка п бибер, а сувише љути шкоде и одраслима. Кисели зачинци умерено употребљени у јелу не шкоде..

_ Слатки су зачинци мед и шећер. Мед је и као храна здрав и лековит, само се ређе употребљава. Мед увећава у телу топлоту и олакшава дисање, с тога га једу они које груди боли. Мед е млеком помешан упо-"требљује се против кашља и затвора. ТЕ шећер кад ее у јелу употребл умерено није шкодљив; само бојадисан шећер отрован је, зато га не треба јести. И бојадисани колачи шкодљиви су за здравље. Шећер не: ваља зубима гристи, јер се зуби од тога кваре.

Пропитивање

Као тод што шкоде здрављу: ракија, вино и пиво кад се много. пију, тако исто — још пвише — шкоди свакоме пушачу пушење дувана. · Јер дуван је биљка, која има у себи јаког отрова Дим дувански шкоди. очима, плућима и желуцу. Деца не треба ни по што да дуван пуше,. ишти пак да се томе уче. Пушењем дувана деца добијају болест н несвест, бљују и т. д. Овде треба испричати коју причу о шкодљивости пушења и казати пм повише о теме Казати им да би ми људи оставили лушењесамо да нисмо научили да пуншмо у младости, и да смо у младости по | чели пушити кад нисмо знали да је дуван шкодљив,

Пропитивање.

Сад ћу да вам кажем правила 0 хранењу, по којима, треба, да се у · животу управљате; па да будете здрави. ·

Сваку храну што је једемо, треба ептно еажвакати да се боље т брже свари у желуцу. Јести треба кад смо гладни а пити кад емо жедни. Умерено ваља јести и пити. Не ваља гладовати а не ваља ни прејести се. Јер пословица каже: „Више је људи помрло од јела п нића, него од глади и жеђи“. Не треба јести сваки час. Треба јести у одређено, време ; јер неуредно једење највише шкоди желуцу. За здравље је нај-