Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 849

технику заслужује да је деца нарочито мања читају. Сем тога, она може да буде п леп пример пажљивости прпређавања зопрке.

Нови декламатор, за ученике Тип П р. оси. школе. Саставио Ст. Зарић. Београд 1894 Стр. 01. Ц. 090 д.

Декламатор овај има 42 песме а ни једног празног састава за декламовање Ове песме нису никако за [ п ПО разред, јер су далеко од дечијег схватања: Богаташ и Лазар, Гвожђе, Роду, Нада, Моле се Богу, Црногорски ускрок, Царић, Лисица и петао, У бој, Светп Сава, Које је боље, Савет п срећа То значи, да у овоме „Декламатору“ скоро трећина садржише није за оне ученике, којима је намењена. С тога је за осуду уредншк ове књижице, што није код богатог избора лакших стварп,. бло пажљивији.

Песме су готово све Змајеве п Ненадовићеве, а новину у овој књизи чине 7 песама „Љубинковиг (Љубе Џетровића). Љубинко је наш познат песник, алп ми не знамо, да је он што по за децу певао. Овде га у томе послу сада први пут видимо. 'То је и учинило те смо се латпли, да приказом ове књижице, дамо своје мшиљење о још једном новом дечјем песвшку. Оно, што смо о тим песницима рекли у прошлом броју уз „Полетарке“ важи џ за Љубинка. И овде, од његових ! песама: 2 су сувопарни монолози, песмица: „Да порасте“ погрешна је п треба је избашти, јер у њој се не казни дечја непослушност. Једна песмица је неразумљива. п досадна, јер рекламира Чилашеву помаду. Остале три: „Јунак“, „Малп крадљивац“ и „Немирко“ (ту долази п „Џаук“ ако је, како нам се чини од Љубинка, а нема потписа), морамо посвалити и признати им, да су запста достојне имена „дечје песме“. У свакој је од њих лепим дечјим језиком, п у веселом тону и лаком стиху, опевана каква радња .... сцена из дечјег живота са лепом поуком п разумљиво, да нам се чини, е су 3 Змајева шера. Ако би на овај начин, Љубинко и даље шисао ове ствари, могао би заузети лепо место у дечјој књижевности.

Осим ових Љубинкових песмица, овај је „Декламатор“ донео још једну нову ствар, пницијаде. То су каквом сличицом урешена прва слова. сваке песме. Сличице су приличне, само да нису ситне.

На корице је прилепљена велика бојадисана слика, па да није у њој нацртана сцена из дечјег живота, дала би књизи изглед вашарског кволача,

По што су многе песме овога „Декламатора“ пи раније толико пута. штазшане у разним збиркама за децу, а по што многе одавде нису за децу Г п П разреда, мп смо мишљења, да је много: датл по динара за. три Љубинкове пеемпце, 42 окпшћена слова н корице..

Ђачка књижица, (прва), читанчица за ђаке осн. школа. Саставили У. Благојевић, С. Вучевњћ п М. Станојевић учитељи. Београд 1894. Стр. 40. Ц. 0:50 дин.

Као што се види пз напомене на корицама, чланци ове књижице,“ са још 68 нештампаних чланака, подношени су министарству просвете