Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 855

ника Боривоја Ђорђевића, п за деловођу Бисенија Анђеловићка — Примљено к знању.

У. Прочитано писмо г. Ристе Стојаковића, пис. м. нар. привреде, којим тражи у место хонорара новчаног за своја два приказа, укоричен „Учитељ“ за прошлу годину. — Одлучено да му се учини по молби.

УТ. Прочитана молба С. С. Станишића, учитеља из Београда, којом моли Гл. Одб. за помоћ у 100 дин. из благајнице „Учитељ. Удружења“, јер му је жена умрла и што је у врло критичном матер. стању због женине дуготрајне болести и смрти. — Одлучено је: С обзпром на то да је Ставиши одиста потребна мат. помоћ, на основу чл. 25. правила учит удрузжења, да му се да 100 дин. помоћи.

С овим је састанак закључен.

. Председник Деловођ, Га. Одбора Учит. Удружења“ К. И. Димитријевић, Урош Благојевић,

Оверавају записник:

· М Станојевић, Ђ. С. Којић

о

РА АИ КО И ЖАО ОБА

— >

0 ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ УПРАВЕ ЗБОРА БОСМАЈОВИХ УЧИТЕЉА ЗА 1598. и 94. годину.

1

Збор космајских учитеља обновљен је 26. септембра 1898. године у Сопоту. Из приложеног списка чланова види се да овај збор пма за ову тодину седамнаест чланова, п то: а) једног утемељача |Милутин Џантелић учитељ из Бељине,] 6) тринаест редовних чланова [Петар Ј. Поповић, Ружица Поповићка и Алексије Ђурђић учитељи из Рогаче; Драгољуб Ст. Ђурђевић пи Аксентије Ивановић учитељи из Кораћице; Михаило Огњановић пи Даринка Протић учитељи из Неменикућа ; Живота Ђорђевић учит. из Ропочева; Милун Радотић учит. из Губереваца; Андреја Јовановић учит. из Лисовића, Милева Војковићева учитељ. из Стојника; Видоје Радојичић учит из Поповића п Радивоје Ковачевић учит из Америћај и в) три помажућа члана [г. г. Љубомпр Николић механџ. пз Сопота, Васа, Николић порезник п Милосав . Петровић срески писарј.

Збор је конститупсап овако: председник и благајник Петар Ј. Поповић, подпредседник Михаило Огњановић п деловођа Алексије Ђурђић. 57%