Učitelj

856 РАД МЕСНИХ ЗБОРОВА

п.

У овој години збор је пмао девет састанака. Предавања су одређивана. из: српског језика, рачуна, земљописа п науке хришћанске.

Предавања су држата овим редом:

1. „Појам, род и број у придева“ у П разреду, предавао Петар Ј. Поповић у школи Кораћичкој.

2. „О Божићу“ у 1 разреду, предавао Милун Радотић у школи · Стојничкој.

"8. „Појам и писање десетниг разломака“ у ТУ разр. предавао Ми– ханло Огњановић у школи Неменикућској.

4. „О видинској и Средачкој Области“ у ТУ разр. предавао Алексије“ Ђурђић у школи Ропочевачкој.

Предавања су оцењена, из српског језика: одлично, пз науке, рачуна. п земљописа: врло добро.

ЈЕ

Поред горњих радова, збор је приредио п једну забаву 81. децембра. 1898. г. у Младеновцу, а уз братско суделовање певачке друж. ђака, београдске учитељ школе. И ако пије велики приход од те забаве, корисно. је опет с друге стране, што се околини овој даје прилике да увиди, да учитељи у сваком погледу теже напретку како, у развијању омладине тако, п у учвршћавању слоге, љубави и карактера код одраслих, утичући. на њих разни говори — беседе, при забавама.

Изгледа, да поред горње добити по цело удружење, добит је та и. по учитеље у околини, јер дружећи се са колегама не само да сами себе више усавршавају, но им се дају прилике за упознавање целе околине у сваком погледу; а тиме се најчвршће п најбрже одржава и задобија. онај светао углед учитељев, — аукторитет.

ЛЕ

Што се тиче самих учитеља, желети је да што више појме свој, свети позив и шиљ свога удружења, те да сви слошки ступе под њену заставу, не изговарајући се са врло слабим и неоправданим разлозима, као: слабост, рђава времена и прилике, завист, злоба, непотребност свога. даљег усавршавања и от. Д. |

Збор је овај поред све незгоде у замњем добу ипак добро посећиван;. али да није недостојало још мало већег пожртвовања и веће одлучности, не би се могло приметити, да се неки чланови на састанцима никако п не виђају [сем кад се уписали п дали улог); неки се опет тек на трећем пли четвртом састанку виђају, а врло је мањи чланова који су све састанке посећивали.

Поред свега тога, још већа је једна махна нашим члановима, што је врло мали број чланова био, који су примали дружинеки лист „Учитељ“ п ако је то и чл. 0. дружинских правила јасно стављено у моралну дужност. То се неда ничим оправдати, Једино тим, ако престане мшшљење: