Učitelj

862 ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ

без разлике занимања: зајемче — посредно — што бољи међународни односи, пмајући нешто заједничко с идејом о светском миру, која је у. новије време, као идеја нашега, века, примљена пи истакнута између многобројних најобразованијих чланова људства. Карактер И-К-А је чисто приватан, свака народносна, политичка, верска сврха искључна је.

Свака образована личност на начин пријатан и скоро бесплатан може етупшти у преписку с духовитим личностима далеких места. При ватан човек ће се дописивати да се разоноди; научењаци, лекари, педагови, почетници, песници, вештаци, новинари — сви ће пмати радост, ако буду Икаисте, што ће свој хоризонат раширити; што ће моћи непосредно посматрати п изучити стране људе, погледе, обичаје, напретке, идеје; што ће своје сопствене мисли освежаватп, обнављати; што ће своју удеоничку, творачку снагу огледати; што ће задобити више нових мотива, за размишљање, посматрање п др духовних радња сваке врсте.

а

Смер друштва распоређен је п разјашњен у 6 одељака (секција) у којима се-и дописивања крећу. Сваки члан при упису означи из којих одељака жели п може да се допшсује. И према томе чланови — који су дужни одговарати што пре на пшема пли се оправдати преко преседника — измењују своје п опште идеје; даље, писмима замењују п лично, друштвено општење; допшсују се пз своју грана наука п вештина, о чему ко хоће; један другог извештавају п помажу у прикупљању реткости, ста"рина и других могућих предмета за збирке, ако хоће цвећа из целог света, п марака; о научним успесима, метеоролотеким посматрањима; један другом пзвршују наруџбине, препоруке, трговачке послове; даље још. дописују се ради вежбања у туђем језику, што је много пријатнија и "живља замена сувопарном граматичком учењу. Дописују се, даље, новинари, књижевници, вештаци пот. д. У опште могу да се дописују у свима. правцима модерног стварно. живота с благом посредном тежњом међународном миру. | Е

Дописивање је плаћено за плаћено. Сваки члан плаћа при првом упшеу 1 марку немач. вредности (0:60 Фор.) п 6 марака годшш. улога; или мање од 6 м ако се доцније (на у, и у, год.) упише, али е извесним обвезама, При упасивању сваки „пкапст“ осим ш о означи секције, означи још на којим језицима, чита а на којима пише, и адресу Сваки члан добија бесплатно сваког месеца сппесак прино“љених чланова и друштвени лист.

На први поглед изгледа да је ова заједница луксуз, једна сувишна забава људима који то хоћеју ш могу, многи у том смпслу одбијају уписивање. Алп друштво се брани као да је озбиљније него што се мисли, по да је баш вредна појава нашег века, јер крепи оптимизам у људству, док нам је век обележен болним песимизмом.

Имају п свој лист „Теаја“, који ће, по могућству, излазити на више језика.

Чланова има много, муших п женских, па свију култивираних земаља; и из наше Србије, — Садашњи је председник друштва (Рта: еп! Чег Та-