Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 868:

тетпаћопајеп - Соттезродепх - Азвопаћоц Ј-С-А) АдеЉђетћ у. Мајегаку, Еш егђевилет, Зећт ађеЦег Ја ВоПезб па Уааштћа (Џпдагп). На ту адресу ваља упућивати претплату на чланство илл тражити најпре друштвена правила. - К Цв. ж Народни и просветни добротвор. — Његова Светост пратријарх српски Георгије Бранковић подиже о свом трошку зграду за српску. учитељску школу у Сомбору. Темељ за ту школу положен је п освећен 91. маја. Хвала Г. Бранковићу п на овом патрпотском делу.

ж

Друштво „Краљ Дечански“. — Пре кратког времена одобрила, је надлежна власт Правила Друштва под горњим именом које се. подухватило племенитог али п тешког задатка, да ладржава и васпитава глухо-нему п слепу децу. Претпостављајући, да ће и наше читаоце интересовати, да што више сазнаду о овој установи, доносимо неколико важнијих одредаба из основних Правила тога Друштва, а уједно препоручујемо ово хумано предузеће пажњи свију добрих људи.

Ево тих важнијих чланова из основне уредбе поменутог Друштва:

Члан 1. А У тежњи, да се онима, који су ашшени вида п слуха, а са слухом п моћи говорења, олакша тешка судба њихова, и да они постану што кориснији чланови друштва у коме живе, оснива се Друштво „Краљ Дечански“ са задатком, да издржава п васпитавм глухо-нему п слепу децу.

Члан 8.

Потребно образовање добијаће питомци овога друштва у друштвеном дому, у којем ће поред телесног, умног п религиозно моралног образовања, од стране стручних наставника, п поред изучавања извесних уметности п разних заната у нарочитим радпоницами, имати ш потпуно издржавање под погодбама и до рока, који ће се одредити нарочитим правилима о примању и отпуштању питомаца.

Члан 4

За остварање задатка, изложеног у предња два члана, утврђују се: ова материјална средства:

а) стална државна помоћ у новцу;

6) стална и привремена помоћ коју би давали окрузи, срезови, поједине општине џ разле корпорације ; |

в) новчани улози чланова добротвора п утемељача;

%) половина прихода од пштомачких рукотворина, које бп се временом пзлагале продаји; -